Je bent zwanger en je weet dat je over een aantal maanden een ritje vanuit het ziekenhuis naar huis maakt, waarbij je met een leven meer thuiskomt dan toen je er de laatste keer wegging. Dat besef kan voor onrust zorgen, want het betekent dat je bij thuiskomst het een en ander aan voorbereidingen getroffen moet hebben om je baby goed te kunnen verzorgen. Bij de standaarduitrusting van het babykamertje hoort bijvoorbeeld een bedje met een babymatras.

Zoeken naar het perfecte babymatrasje

Je bent zelf geen makkelijke slaper en je weet daardoor hoe belangrijk een goed matras is. Als dat al niet het geval is, worden de nachten nog lastiger om door te komen. Voor je eigen nachtrust en dat van je baby, moet je dus een goed babymatrasje gekocht hebben. Matrassen zijn er echter in alle soorten en maten en daarbij komt dan ook nog het materiaal en de prijs van een matrasje dat je al redelijk snel weer gaat inwisselen voor een groter formaat bij een iets groter kinderbed.

Onze #1: dit is het beste matras voor baby’s

De SG25 babymatras van Princessmatrassen scoort het beste in deze test. Het matrasje is 60 centimeter breed en 120 centimeter lang. De dikte is 10 centimeter. De hoes om het matras kan eraf doordat er een rits in genaaid is. Dat betekent dat je de matrashoes zelf thuis kunt wassen. Verder heeft dit matras een hoes van stof die antiallergisch werkt. Zeker als je baby nog maar een paar weken of maanden is, wil je voorkomen dat het last van de longetjes krijgt.

Snel overzicht: Deze matrassen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste babymatrasPrincessmatrassen Ledikantmatras: Dit dons zachte matras kwam als beste uit onze test. Daarbij is dit matras ook nog gemaakt van antiallergisch materiaal.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste babymatras van koudschuimFor Kidzz.. Babymatrassen: We zijn erg te spreken over dit matras van koudschuim wat ervoor zorgt dat je baby heerlijk kan slapen.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste luxe babymatrasBABZ Babymatras combi: Dit babymatras inclusief topper vinden we de ideale combinatie van alle factoren die het leven als ouder makkelijker maken.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij babymatrassen?

Voor nieuwe ouders is de uitstraling van een babykamer vaak belangrijker dan het ergonomische aspect. Daarom vinden wij het juist van belang om dat vooral in het achterhoofd te houden. Een babymatras hoeft niet mooi te zijn. Het moet vooral een degelijk matras zijn dat qua afmetingen ook in het ledikantje past. Om het matrasje heen zit toch altijd een matrasovertrek, dus bij ons zijn de looks juist van minder belang en gaat het erom dat je baby’s lichaam voldoende ondersteuning krijgt.

Waarom kritisch blijven bij een matras dat niet voor volwassenen is?

Zelf kun je bij elke beddenwinkel gaan proefliggen en de meeste matrassen die online verkocht worden, kun je voor een x aantal dagen uitproberen. Bevalt het matras niet? Dan kun je het vaak gewoon terugsturen. Dit is handig wanneer je niet zeker weet of je een hard, middel of juist zacht matras nodig hebt. Meestal begint de vraag welk soort matras je wilt pas spelen als je lichamelijke klachten krijgt. Bij baby’s moet je dit zien te voorkomen, want zij kunnen nog niet praten.

Eerste sceptische reactie van onze kant op babymatrassen

Dat de ene fabrikant de andere niet is, bleek wel toen ons team eerdere ervaringen deelde. Er zijn matrasjes die na een paar maanden al doorligplekken vertonen. Een ander kwam met een verhaal dat het baby’tje het telkens zo warm had en dat bleek aan het materiaal van het matras te liggen. Er was te weinig doorstroom van lucht mogelijk, waardoor het een zwetend effect had. Met deze informatie gingen we toch met andere ogen naar onze testperiode en –aanpak kijken.

Wat belooft de matrassenfabrikant meestal? En hoe weet je voor de aankoop of dit klopt?

 • Natuurlijk zegt geen enkele matrasmaker dat er schadelijke stoffen of materialen in een matras verwerkt zijn. En voor de goede stoffen laat men duidelijk op een label zien dat het een goede stof betreft, maar bij het tegenovergestelde probeert men deze informatie moeilijker beschikbaar te maken. Je zult dus zelf kritisch moeten kijken naar het materiaal.
 • Matrasfabrikanten beloven dat hun matras je kindje goed zal doen, omdat het stevig, maar ook weer niet te hard is. Hierdoor kan je baby van het matras genieten, totdat het naar een groter bed mag. Je denkt dus aan een babymatras genoeg te hebben.

Waar op letten bij babymatrasjes? Criteria bij deze review

Hoe weet je nou zeker dat een babymatras goed voor je baby is? Het gaat immers niet alleen maar op de maat, al is dit wel een belangrijk aspect. Wij hebben ons in dit onderzoek gericht op de volgende aspecten:

 • Materiaal – Dit geldt voor zowel de binnenzijde van het matras als voor wat betreft de hoes die eromheen zit.
 • Afmeting – Er mag geen groot verschil zitten tussen de aangegeven maten, want anders past het thuis niet (goed) in het bedje.
 • Soort matras – Is er voldoende ondersteuning op de juiste plekken?
 • Hygiënisch aspect – Kan het matras schoon gehouden worden door een afneembare hoes?

Hoe hebben wij babymatrassen getest? Onze ervaringen

Er zijn veel items speciaal voor baby’s of kinderen en die kun je als testteam gerust aanschaffen en zelf testen. Wij denken bijvoorbeeld aan speciale drinkbekers. Je koopt er een aantal, vult ze met verschillende vloeistoffen en door zelf flink te bewegen met de beker en eruit te drinken, merk je al snel of de drinkbeker bijvoorbeeld gaat lekken of maar moeilijk drinkyoghurt doorlaat.

Bij een babymatras is dit een ander verhaal. Je kunt geen minimatrasje bestellen en er zelf een paar nachten op gaan slapen. Het is ten eerste te klein voor een volwassene, maar ook het gewicht en de verdeling ervan is anders. Je hebt dus echt object van het formaat en gewicht van een baby nodig om deze test goed te kunnen doen. Gelukkig hebben we connecties die feedback op de matrasjes in onze top tien hebben gegeven.

De top 10 met beste babymatrassen

1.     Princessmatrassen Ledikantmatras – 60 x 12 0x 10 cm – SG25 – Anti-allergisch

Bij dit matras maakt het niet uit wat voor bodem er in het babybedje zit.

Pluspunten:

 • Er zit een rits in de hoes om het matras, waardoor je het zelf thuis kunt wassen als het vies geworden is.
 • De hoes gaat allergieën tegen en dit voelt een stuk veiliger dan andere matrashoezen.

Minpunten:

 • Let bij het wassen wel op dat je je niet vergist in de temperatuur. Je denkt misschien dat je dit heet moet wassen om de bacteriën er goed uit te krijgen, maar je mag het maximaal op 30 graden Celsius wassen.

2.      ABZ babymatras met wasbare hoes – 93 x 73 x 6 cm – Wit

Dit matrasje is iets dunner dan de nummer een in deze lijst.

Pluspunten:

 • Ook dit matras heeft een rits in de hoes, waardoor je de polyether schuimvulling eruit kunt halen en de hoes zelf kunt wassen. Bij dit matras kun je de hoes echter wel op 60 graden Celsius wassen en dat kon bij de vorige niet op deze temperatuur.
 • Het is niet zo’n heel dik matras, terwijl het wel heel comfortabel ligt.

Minpunten:

 • Het badstof van de hoes kan na een aantal keren wassen een beetje uit vorm raken en minder zacht zijn als in het begin.

3.      For Kidzz.. Babymatrassen – 55 x 110 x 10 cm – van koudschuim en met driezijdige rits

Ook dit matras is net als de nummer een in deze top tien weer lekker dik.

Pluspunten:

 • Dit matras is van koudschuim gemaakt en dat zorgt ervoor dat je baby goed kan slapen. Er kan namelijk lucht door het matras en het ondersteunt het lichaampje prima.
 • De hoes heeft een speciale antibacteriële behandeling gekregen.
 • De rits bij dit matras is anders, omdat het aan drie kanten rond gaat. De hoes is daarom makkelijker van de matrasvulling af te halen.

Minpunten:

 • Let op bij de maat, want deze is anders dan de meeste babymatrassen.

4.      ABZ Babymatras combi witte panter – inclusief topper airgosafe – 60 x 120 cm

De speciale honingraatstructuur zorgt ervoor dat het matras niet zweet.

Pluspunten:

 • Er zit een speciale topper op dit matras die je eraf kunt ritsen.
 • Het koudschuim ligt prettig en ondersteunt op de plekken waar je dat verwacht.

Minpunten:

 • Voor sommige baby’tjes voelt dit als een wat harder matras. Het is even voelen of de stevigheid je bevalt.

5.      TrendZzz Babymatras Bambino 4 kids – 60 x 120 cm

Dit matras zit voor wat betreft de dikte tussen de eerdere babymatrassen in. Het is 8 centimeter dik.

Pluspunten:

 • De hoes kun je door de rits makkelijk van de binnenvulling van het matras krijgen.
 • De hoes kun je wassen op 40 graden Celsius.

Minpunten:

 • Bij het zelf wassen van hoezen kan het daarna lastig zijn om de matrasvulling er weer in te krijgen. Dat is bij deze hoes ook het geval.

6.      ABZ Baby Matras – polyether – 70 x 90 cm – Ecru

Dit matras van het merk ABZ is 6 centimeter dik.

Pluspunten:

 • Dit matras is vanwege het iets kleiner uitvallen perfect voor de box.

Minpunten:

 • Dit is een matras dat niet gewassen kan worden, want de hoes kan er niet vanaf.
 • Het matras valt iets kleiner uit dan de maatvoering aangeeft en daarom niet perfect passend voor een bedje van 70 bij 90 centimeter.

7.      Betaalbaar-slaapcomfort.nl – Baby Matras – 60 x 120 cm

Dit babymatras is 9 centimeter dik.

Pluspunten:

 • Bij dit matras is geen CFK in het materiaal verwerkt.
 • Dit matras heeft wel weer een rits in de hoes, waardoor je deze thuis kunt wassen en drogen.
 • Vooral de comfortabele stevigheid voelt bij dit matras goed aan.

Minpunten:

 • Voor deze prijs zijn er wat ons betreft geen verbeterpunten voor de fabrikant.

8.      Hauck Sleeper Babymatras – 60 x 120 cm – Pooh

Dit is het ideale matrasje voor een campingbadje en dat maakt logeren of vakanties een stuk aangenamer.

Pluspunten:

 • Het matras is op te vouwen, doordat het uit drie delen bestaat en het ene deel is vastgenaaid aan het andere.
 • Er zit een tas bij waar je het matras eenmaal opgevouwen in kunt doen. Dit zorgt ervoor dat het matrasje langer meegaat.

Minpunten:

 • Dit matrasje is maar 5 centimeter dik en dat kan in het begin even wennen zijn als je baby normaal op een matras van 10 centimeter dik slaapt.

9.      KEES Opvouwbaar Baby Matras – 60 x 120 cm – 3 Fold

Dit is een zelfde soort matras als de nummer 8 op deze lijst, maar dan zonder bijzondere hoes.

Pluspunten:

 • Geef je niks op Winnie de Pooh en is je budget belangrijker? Dan is dit matrasje in donkerbruin een goede optie.
 • Het is ook nog eens een centimeter dikker dan het Winnie de Pooh matras.

Minpunten:

 • Je kunt de hoes van dit campingbedmatrasje niet wassen en daardoor is het lastiger schoon te houden.

10.   Bambino Babymatras Bebe met afneembare hoes – 60 x 120 cm

Dit is weer een normaal matrasje en niks voor in een campingbedje. Het is 10 centimeter dik.

Pluspunten:

 • Dit matras is lekker zacht en ligt daarom lekker.
 • Dit matras is ook 10 centimeter dik, maar stukken goedkoper dan andere matrassen van dezelfde maat en van hetzelfde materiaal gemaakt.

Minpunten:

 • We hebben tijdens de testfase geen minpunten ontdekt bij dit matras.

Beste uit de test

De babymatrassen in deze review kosten tussen de 40 en 125 euro. Dat is nogal een prijsverschil en je vraagt je dan ook af of je het verschil in bedragen direct terugziet in de kwaliteit. De ABZ babymatras (de duurste in deze top tien) scoort ook hoog in verschillende andere tests. Dit komt vooral door de topper die erbij zit en die een heerlijke werking heeft.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Kortom

Ga je binnenkort op zoek naar een babymatras of wordt het tijd voor een nieuwe? Vergeet niet even de binnenmaat van het ledikantje op te meten, zodat je geen miskoop doet. Onthoud ook dat een matrasje dat niet meer geschikt is voor je baby om op te slapen wel nog andere doelen kan dienen. Denk bijvoorbeeld aan een speelmatras voor buiten op het gras, of kijk of je hond er met een geschikte hoes nog lekker op kan liggen.