Zodra je weet dat iemand die je kent zwanger is, ga je nadenken over een leuk cadeautje voor als het kleintje geboren wordt. Natuurlijk kun je kleertjes kopen en hierin heb je ook voldoende keus, maar waarschijnlijk krijgen de aanstaande ouders al heel veel kleertjes en een baby groeit er ook redelijk snel weer uit. En dus ga je op zoek naar iets waar ze langer plezier van zullen hebben. Als jouw speelgoed ook nog favoriet wordt, ben je helemaal door het dolle.

Zoeken naar de leukste of leerzaamste speelgoedartikelen voor baby’s

Ineens merk je dat iedereen om je heen zwanger wordt. Vrienden, de vriendin van je broer of collega’s die aankondigen dat ze een kindje krijgen, hoor je vrolijk vertellen over hoe de zwangerschap tot nu toe verloopt en wat ze met het babykamertje gaan doen. Je weet dat speelgoed ook gevaarlijk kan zijn en daarom ga je alvast kijken naar wat je kunt geven. Je wilt niet iets cadeau doen wat makkelijk kapot kan gaan en waar de baby zich in kan verslikken. Er is onderzoek nodig.

Onze #1: dit is het beste babyspeelgoed

Heb je geen zin de hele review door te lezen? Dan adviseren wij het Love by Lily speelkleed met de afbeelding van een leeuw. Zo’n kleed is altijd handig en het maakt niet uit wat voor vloer er bij de ouders ligt. Het speelkleed is een veilige plek voor de baby om op te liggen als er geen huisdieren in huis zijn die de plek liever innemen. Het fijne van dit speelkleed is dat je het gewoon in de wasmachine kunt wassen. Zo wordt er lang van jouw cadeau gebruik gemaakt.

Snel overzicht: Dit speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste babyspeelgoedLove by Lily groot speelkleed: Dit kleed vinden we in één woord: Prachtig. Niet alleen zijn de designs heel mooi, maar ook heel functioneel!
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste knijp – en bijtspeelgoedKalimari de kapitein van Lamaze: We vinden dat de verschillende kleurtjes en patroontjes dit speelgoed echt enig maakt.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Favoriete rammelaar VTech Baby Puppy Rammelaar: Dit merk loopt voor op innovatie op het gebied van educatieve babyspeelgoed en we vinden dat hier wederom zeker het geval!
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij speelgoed voor baby’s van 0 tot 1 jaar?

Als aanstaande ouder verwacht je niet alleen cadeautjes, maar je wilt ook zelf wat voor je baby kopen. Je denkt graag na over alle essentiële zaken en ook al denk je dat speelgoed misschien niet essentieel is, dat is het wel. Speelgoed zorgt namelijk ook voor de ontwikkeling van je kind. Denk maar eens terug aan het paneel dat je aan de box kon vastmaken waar je je motoriek op kon oefenen. Er zaten draai- en drukknoppen op en dan kwam er geluid uit als je het goed deed.

Het speelgoed in deze top tien lijst kun je in grofweg twee soorten opsplitsen: het educatieve speelgoed en het gewone speelgoed. Een knuffel is gewoon speelgoed, een speelgoedtelefoon heeft al meer het karakter van iets leerzaams. Als tip willen we je daarom meegeven na te denken over je doel met het speelgoed voordat je babyspeelgoed koopt. Wil je dat de baby er iets van leert en dus iets nuttigs geven? Of wil je vooral iets leuks cadeau doen?

Waarom kritisch blijven bij babyspeelgoed?

Je naait als fabrikant een lapje stof in een leuke kleur of print aan elkaar, tekent er een gezichtje op en je denkt misschien dat je veilig speelgoed maakt. Gezien alle terugroepacties die je in de krant of op internet tegenkomt, weten we inmiddels dat iets onschuldigs toch gevaar kan opleveren. Als volwassene denken we ook na bij wat we in onze handen pakken, maar een baby of kind kan dat nog niet. Als de oogjes bijvoorbeeld loskomen als het erop bijt, kan het verkeerd aflopen.

Eerst nog wat sceptisch over het educatieve speelgoed

Door verhalen van anderen – en dan de negatieve kanten die verteld worden – waren wij erg voorzichtig bij het kiezen van babyspeelgoed voor deze review. Zodra je weet wat gevaarlijk kan zijn, kun je die kennis niet meer vergeten en kijk je met andere ogen naar speelgoed. Dat is maar goed ook, al blijf je als ouder natuurlijk altijd verantwoordelijk voor het feit of je gekregen cadeaus ook werkelijk aan je kind geeft om mee te spelen. We zijn in ieder geval extra kritisch geweest.

Wat beloven speelgoedfabrikanten meestal? Dat kan toch helemaal niet

 • Fabrikanten beloven altijd dat speelgoed veilig is, want als ze dat zelf niet geloven, zouden ze het ook niet op de markt brengen. Toch zijn er zaken als keurmerken die onafhankelijk aangeven of iets wel of niet akkoord bevonden wordt.
 • Speelgoedmerken geven specifiek aan voor welke leeftijd bepaald speelgoed geschikt is. Je zult echter merken dat ze er soms naast zitten met die adviesleeftijd. Iets is veel te simpel voor jouw kind, of juist nog te moeilijk.
 • Fabrikanten zeggen ook dat ze letten op het materiaal dat ze voor speelgoed gebruiken. Toch is speelgoed dat in de mond genomen wordt nogal eens in het nieuws vanwege de schadelijke stofjes die tijdens het bijten vrijkomen.

Waar let je op bij babyspeelgoed? Criteria bij deze recensie

In ons onderzoek voor de review hebben we naar veel criteria gekeken, omdat het nu eenmaal om speelgoed voor de allerkleinsten gaat. We selecteerden speelgoed met de volgende zaken in ons achterhoofd:

 • Veiligheid – dit was het belangrijkste aspect en hier is nooit vanaf geweken.
 • Soort speelgoed – leert de baby er iets van, of is het vooral alleen leuk of schattig?
 • Leeftijdsgrens – voor welke maanden zou het speelgoed geschikt moeten zijn en hoe lang blijft het speelgoed dan leuk of uitdagend?
 • Materiaal – kan dit bij speelgoed van stof gewassen worden? Zitten er geen stoffen in die schade kunnen toebrengen aan je baby?

Hoe hebben we speelgoed voor baby’s getest? De onderzoeksdata

Hoe leuk was de veldtest die we vervolgens uitgevoerd hebben. We hebben een keuze gemaakt uit de twee soorten speelgoed (educatief en niet-educatief) en hebben daarna in onze familie en vriendenkring telkens drie van de speelgoed items meegenomen. Zo konden we checken welke favoriet was en waar echt mee gespeeld werd. We konden ook aan het gezicht van de baby zien hoe het reageerde en we hebben alle informatie toen verzameld en vergeleken met elkaar. Interessant.

De top 10 met beste babyspeelgoed

1.     Love by Lily – groot speelkleed – Let’s Go On Adventure Raccoon – 200 x 150 cm

Ook al is dit geen speelgoed voor de baby om mee te spelen, het ligt er wel veilig op.

Pluspunten:

 • Door de afmeting van 2 bij 1,5 meter kan de baby ook als het iets ouder is en meer beweegt lekker op het kleed blijven spelen.
 • Het kleed kan op 30 graden gewoon in je eigen wasmachine gewassen worden als er grote vlekken opkomen. Kleine vuiltjes veeg je er gewoon met een schone doek af.
 • Er zijn veel meer leuke prints en afbeeldingen bij het merk Love by Lily.

Minpunten:

 • Er is maar een speelkleed dat niet heel veel wit heeft en dat is Winterhemel. Je kunt je afvragen of je wel zo’n licht kleed wilt hebben waar je alles op ziet. Aan de andere kant kun je ook zeggen dat wanneer vlekken zichtbaar zijn (wat bij Winterhemel dan lastiger te zien is) het tijd wordt om het speelkleed te wassen.

2.      Bumba Knuffeldoekje van Studio 100

In een geheel andere prijsklassen dan de nummer een op deze lijst, is dit knuffeldoekje dat iedere baby wel heeft.

Pluspunten:

 • De stof van dit knuffeldoekje houdt het lang goed, waardoor je er eigenlijk veel langer als baby plezier van kunt hebben.
 • Het knuffeldoekje is lekker zacht en het hoofdje van Bumba past goed in de kleine handjes van je baby. Dit is waarschijnlijk een van de eerste dingen dat het zelf goed vast kan houden.

Minpunten:

 • Een baby of kind kan erg gehecht raken aan bepaald speelgoed. Bumba gaat vaak mee naar bed of mee in de kinderwagen. Hierdoor loop je meer kans het knuffeldoekje kwijt te raken en dan kan dit wel eens flinke huilbuien en een ontregeld slaapritme als gevolg hebben. Wij zouden daarom adviseren – wanneer je merkt dat je kind zich inderdaad aan Bumba knuffeldoekje hecht – om een kleine voorraad aan te leggen, zodat je nooit zonder zit.

3.      Kalimari de kapitein van Lamaze

Deze speelgoedinktvis heeft diverse tentakels met aparte effecten en dat wordt een hele ontdekking voor een baby.

Pluspunten:

 • De acht verschillende tentakels maken geluid en zijn van een andere stof, aan eentje zitten bijtringen en in het midden zit een spiegeltje.
 • Door de ring aan de bovenzijde kun je dit speelgoed handig ergens aan bevestigen, zodat het altijd in de buurt van je baby blijft.

Minpunten:

 • Dit is vooral speelgoed dat motorische bewegingen stimuleert. Het is grappig en nuttig speelgoed, maar niet het meest mooie. Sommige ouders willen cadeaus in de kleuren van het babykamertje. Daar past dit dan minder bij.

4.      Skip Hop Treetop Friends Activiteiten Gym

De nummer vier in deze top tien is eigenlijk een fraaiere versie van de nummer een. Dit is namelijk een speelkleed met een mobiel erboven.

Pluspunten:

 • Er zit een apart kussentje bij dit kleed, waardoor je het hoofdje van je baby veilig kunt positioneren.
 • Het kleed is zacht en voorzien van leuke kleurtjes. De boomtopfiguren zijn onder andere een uil, eekhoorn en appel.
 • Het is onze ervaring dat dit speelkleed een echte uitdaging is voor je baby en het zorgt dan ook voor vele uren speelplezier.

Minpunten:

 • Van een vriendin die dit speelkleed al langer heeft, hoorden wij dat het kleed na een aantal keren wassen wel een beetje kan verkleuren. Dat hoeft het speelplezier niet echt te beïnvloeden, maar vinden we wel meldenswaardig.

5.      VTech Baby Puppy Rammelaar

Deze rammelaar heeft de vorm van een hondje en er komt geluid uit als het bewogen wordt.

Pluspunten:

 • Dit speelgoed stimuleert je baby echt om te bewegen, want dat levert direct een reactie van het hondje op. De lichtjes gaan branden en een muziekje gaat spelen.
 • Door de stof aan de oortjes en de losse ringen om het nekje van de hond, gaat je kind echt gericht met de handjes voelen.

Minpunten:

 • Dit speelgoed vinden wij nog niet geschikt voor de allerkleinste baby’s, aangezien er ook wat harder kunststof aan zit.

6.      VTech Baby Activiteiten Kubus

Deze activiteitenkubus viel in de smaak tijdens de test die we uitgevoerd hebben.

Pluspunten:

 • Elke kant van de kubus trekt weer opnieuw de aandacht door de verschillende activiteiten die je ermee kunt doen.
 • Je kind leert echt de handjes, vingers en armpjes gebruiken.

Minpunten:

 • Het lijkt erop alsof er een kwalitatief minder goede batch van de kubus op de markt is gekomen, want bij sommige kubussen sluiten de kanten niet goed aan elkaar.

7.      VTech Baby Baby Walker

Elk kind heeft op een gegeven moment wel een loopkarretje, al is dit wel een hele mooie.

Pluspunten:

 • Op de voorzijde van het karretje kan je kind allerlei activiteiten doen en aan de achterzijde kan het het handvat vastpakken en leren lopen.
 • Voordat je kindje leert lopen, kan het achterste deel verwijderd worden en heb je alleen het paneel met activiteiten om mee te spelen.

Minpunten:

 • Gezien de wieltjes onder dit speelgoed zouden wij adviseren vooral erbij te blijven tijdens het spelen, aangezien het in de beginfase nogal eens mis kan gaan met vallen als de balans weg is en de wieltje er vandoor gaan.

8.      VTech Baby Magisch Droombeertje

Voor de iets jongere baby is deze knuffel ideaal.

Pluspunten:

 • De stof is heerlijk zacht en de knuffel heeft de goede maat om lekker vast te houden.
 • Het hoofdje van de knuffel kan licht geven.
 • Het geluid dat uit de knuffel komt, werkt ook echt kalmerend en je baby gaat zo fijner slapen.

Minpunten:

 • Wat we het meest jammer vinden, is dat je deze knuffel wel kunt wassen – de techniek kan namelijk verwijderd worden voor de wasbeurt -, maar blijkbaar hebben we het te warm gewassen, want de stof sluit nu niet meer goed.

9.      Little Tikes Activity Garden

Ook voor het iets oudere baby’tje – dat al kan staan en een beetje lopen – is dit toestel voor binnen of voor lekker buiten in de tuin.

Pluspunten:

 • Er zit van alles op dit toestel dat bewegen stimuleert: een kleine glijbaan, een brievenbus die open en dicht kan, een verrekijker en nog veel meer.
 • Het leuke van dit toestel is ook dat het veel langer mee gaat. Wij denken dat je kind er zeker tot zijn of haar derde jaar mee kan spelen.

Minpunten:

 • Voor kinderen die sneller dan gemiddeld groeien, is het toestel wel al snel te klein. Dan wordt het lastig om binnen plaats te nemen en van de glijbaan te gaan.

10.   VTech Baby Telefoontje

Welk kind wil nu niet papa of mama kopiëren met de mobiele telefoon? Om schade of rare telefoongesprekjes met de echte telefoon tegen te gaan, krijg je deze VTech babytelefoon.

Pluspunten:

 • Er komt muziek en een stem uit de babytelefoon als je op de knopjes drukt.
 • We merkten dat het telefoontje zelfs na een aantal keren flink vallen nog steeds goed functioneerde.

Minpunten:

 • Je moet met dit telefoontje wel opletten dat het niet te nat wordt, want daar kan het niet goed tegen.

Beste uit de test

Bij de goedkopere cadeaus (tot 20 euro) slaat het Bumba knuffeldoekje goed aan en bij de duurdere cadeaus (boven de 75 euro) is het activiteitenhuisje voor in huis of in de tuin een absolute aanrader. In de tussenliggende prijsklasse zijn de speelkleden met of zonder figuurtjes favoriet.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Samenvattend

Een cadeau voor een baby of kind uitzoeken is niet altijd makkelijk en het laatste dat je wilt is ontdekken dat hetzelfde cadeau net al gegeven is. Wil je niet voor verrassingen komen te staan en echt iets geven waar de ontvanger blij mee is? Overleg dan van te voren even of er een wensenlijstje is. Zo weet je zeker dat alle partijen – gever, ouders en baby – blij zullen zijn met jouw presentje.