De top 8 met de beste kraampakketten voor de eerste periode na de bevalling

Een kraampakket is niet hetzelfde als een kraamcadeau. Het laatste is iets leuks voor moeder, baby, het broertje of zusje of de vader. Een kraampakket is iets essentieels en niet zozeer iets voor de fun. Het bevat de eerste zaken die je in huis wilt hebben om jezelf als nieuwe mama of de baby te verzorgen. Sommige kraampakketten bevatten ook producten die je al voor of zelfs tijdens de bevalling kunt gebruiken. Het hangt er dus nogal vanaf welk kraampakket je koopt of krijgt.

Wat is het ideale kraampakket?

Wij zijn op de redactie niet allemaal thuis in de babyperikelen en wat een zwangere vrouw allemaal nodig heeft tijdens en na het ter wereld brengen van het kind. Dat er luiers nodig zijn snappen we nog wel, maar navelstrengklemmen of kraamverband, dat zijn geen woorden die we bij het woordspelletje galgje regelmatig gebruiken en we wisten niet eens van het bestaan ervan af. Tijd om ons wat meer te verdiepen in de wereld van kraampakketten en welke de beste zijn.

Onze beste kraampakketten

 • Meest natuurlijke kraampakket – Dalalou kraamtas met allerlei biologische producten
 • Meest uitgebreide kraampakket – Natalis 33-delig kraampakket
 • Beste kraampakket aangepast aan geslacht van baby – HEKA compleet kraampakket
 • Meest voordelige kraampakket – merkloos kraampakket met merkproducten

Kort overzicht: Deze kraampakketten raden we aan

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Meest natuurlijke kraampakketDalalou kraamtas: We zijn helemaal fan van deze #1 kraampakket die speciaal gericht is op natuurlijke kraamzorg.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Meest uitgebreide kraampakketNatalis 33-delig: Dit pakket bevat alle medische artikelen die we belangrijk vonden.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste basis kraampakketHeltiQ 11 delig: Dit pakket bood volgens ons de basis voor alles wat we essentieel vinden.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Wie zijn wij dan om kraampakketten reviewen?

Dat we zelf niet in de poepluiers zitten, betekent niet dat we geen interesse hebben voor dit soort producten. Er is veel vraag naar en zeker wanneer je voor het eerst vader of moeder wordt, wil je ervoor zorgen dat je uitrusting helemaal compleet is en dat je niet voor verrassingen komt te staan. Als de geboorte van je baby achter de rug is en iedereen is weer thuis, wil je als vader niet voor elk klein dingetje apart naar de apotheek en tijd kwijtraken die je ook thuis had kunnen zijn.

Waarom uitkijken bij je keuze voor een kraampakket?

In een kraampakket zitten essentiële producten die je kunnen helpen voor, tijdens en na de bevalling, maar dat betekent niet dat je per definitie alles uit het pakket zult gebruiken. In sommige kraampakketten zitten meer medische producten, terwijl anderen ook wat leukere items bevatten zoals producten ter verzorging van het lichaam van de moeder. Essentiële producten zijn de meer medische zaken, zoals verband, gaas, alcohol (niet om te drinken maar schoonhouden) en dat soort dingen.

Zit er dan zoveel verschil tussen kraampakketten?

Wij waren er op de redactie ook niet van op de hoogte dat er zoveel verschillende kraampakketten te krijgen waren. We hadden inmiddels wel het vermoeden dat je gewone en milieuvriendelijkere pakketten had, want met zoveel verschillende mensen en basisprincipes mag je daar als fabrikant natuurlijk niet de mist in gaan. Maar de inhoud varieert ook zeer sterk, niet alleen in het aantal producten, maar ook in het soort producten dat je per pakket krijgt.

Wat garandeert de maker van een kraampakket?

Elke fabrikant stelt zijn eigen kraampakket samen en dit is meestal gebaseerd op de ervaring van aantaande of zojuist bevallen moeders. Je hoeft maar een klein onderzoekje te doen om te kunnen achterhalen wat relevante of essentiële dingen zijn die je in zo’n pakket wilt aanbieden. Het verschil zit hem dan ook vooral in de prijs van elk kraampakket en in de hoeveelheid producten die je krijgt.

De criteria die we belangrijk vinden bij een kraampakket

Met zoveel verschillende soorten kraampakketten is er altijd wel een gezamenlijke noemer te vinden. Wij denken aan:

 • De meest essentiële zaken: middelen om wondjes of schrale plekken te behandelen
 • Basismaterialen voor je eerste kindje: een thermometer, babylotion, kraammatras of matrasbeschermer
 • Basisspullen voor moeder of vader: zoals desinfecterende handgel
 • Extra’s, zoals een magazine, mutsje of essentiële olie ter ontspanning

Niet zo nuttig voor onszelf, wel interessant voor de doelgroep – kraampakket getest

Als iets helemaal nieuw is voor het grootste deel van het testteam, dan kun je zoiets als een kraampakket met verwondering bekijken. Zonder ook maar enige voorkennis hebben we diverse pakketten aangeschaft en met behulp van een aantal experts opengemaakt en vergeleken. Het was een bijzondere ervaring en voor sommigen ging er een lampje branden wat een vrouw tijdens een bevalling allemaal door kan maken naar aanleiding van de producten in het kraampakket.

De top 8 met beste en nuttigste kraampakketten

1. Dalalou – Natuurlijk kraampakket

In dit kraampakket zitten 44 producten.

Pluspunten:

 • Dit is een combinatie van een leuk en nuttig kraampakket. Er zitten niet alleen essentiële medische producten in voor na de bevalling, maar ook een aantal fun artikelen, zoals een babymutsje en magazine.
 • De meeste kraampakketten komen in een doos, terwijl je hierbij een duurzame tas krijgt.

Minpunten:

 • Het is het duurste kraampakket in deze top 8.

2. HeltiQ – jouw eerste hulp kraampakket

Dit basispakket bevat 18 producten.

Pluspunten:

 • Dit pakket hoort bij de goedkopere kraampakketten.
 • Het bevat vooral medische hulpmiddelen, zoals kraamverband, hechtpleister en navelstrengklem.
 • Gelukkig zit er voor de mannen (en soms ook de nieuwe moeder) een uitgebreide uitleg over de producten bij, zodat je weet wat je waarvoor dient te gebruiken.

Minpunten:

 • Let op als je dit pakket online koopt, want soms ontbreekt er iets en dan kun je moeilijk terug gaan naar de plek waar je het gekocht hebt.

3. Natalis – basis kraampakket

Het kraampakket bevat in totaal 18 producten.

Pluspunten:

 • Dit is het meest complete basispakket wat ons betreft als je kijkt naar welke verzorgingsproducten je in het begin vooral nodig hebt. Door ze te gebruiken leer je vanzelf wat je daarna bij wilt kopen en wat je niet handig vindt.
 • De prijs valt reuze mee voor de basisinhoud van dit kraampakket.

Minpunten:

 • Het is niet zo’n leuk pakket als dat op nummer 1, maar bevallen is natuurlijk ook niet per definitie ‘leuk’. Je hebt een aantal zaken nodig die je misschien nog niet eerder hebt gebruikt.

4. Natalis – uitgebreid kraampakket

Met 33 producten is dit pakket iets uitgebreider dan het vorige van hetzelfde merk.

Pluspunten:

 • Ten opzichte van het vorige pakket zitten er wat andere spulletjes bij, zoals een bijtring, digitale koortsthermometer en stretchbroekje.

Minpunten:

 • Het is ietsje duurder,  maar je krijgt dan ook meer.

5. Natalis – luxe kraampakket

Met 141 producten is dit het uitgebreidste kraampakket in deze review.

Pluspunten:

 • De extra artikelen in dit kraampakket zijn: shampoo, olie, lotion voor haar en lotion voor lichaam, badschuim voor de baby.
 • Ook zitten er wat handigheidjes voor in huis bij, zoals een deurstopper, afdekschermen voor stopcontacten en vergrendelsysteem voor je lades.

Minpunten:

 • Die veiligheidsitems heb je in het begin wellicht nog niet nodig en dan betaal je wel weer meer dan een tientje extra voor dit kraampakket.

6. HEKA – kraampakket voor jongen of meisje

Ook dit is een groter kraampakket met 91 producten en het is specifiek voor een van de twee geslachten.

Pluspunten:

 • Je krijgt de meeste basisartikelen die je tijdens of na de bevalling handig kunt gebruiken.
 • Je hoeft niet na te denken over wat je allemaal nodig zou kunnen hebben en de verloskundige kan je helpen met uitleggen wat je wanneer gebruikt.

7. Kraampakket zonder merk

Dit is een basispakket met 13 producten.

Pluspunten:

 • De eerdere pakketten van een specifiek merk bevatten vooral hun eigen merkproducten, terwijl dit een gemixte box is van de beste producten van elk merk.
 • Het is ook de goedkoopste in deze serie kraampakketten.

Minpunten:

 • Het is niet zo’n uitgebreide doos met 13 producten, dus als iets bevalt, zul je het zelf bij moeten gaan kopen (en de naam goed onthouden van hoe het heet).

8. Natalis – duurzaam kraampakket

Er zitten maar 10 producten in dit kraampakket, maar het is wel veel duurzamer en milieuvriendelijker dan de rest.

Pluspunten:

 • Bij de selectie van alle producten in deze kraambox is rekening gehouden met het milieu. Ze zijn minder of helemaal niet belastend, afhankelijk van het item.

Minpunten:

 • Als je deze box vergelijkt met die op nummer 1, is die eerste wel veel leuker door de extra toevoegingen.

Beste kraampakket uit de test

Zowel de Consumentenbond als Kassa gaan in op de rol van je zorgverzekering als je zwanger bent. Soms kan een kraampakket namelijk vergoed worden of biedt jouw zorgverzekering een eigen kraampakket aan als je laat weten dat je in verwachting bent. Bij Radar geven ze geen informatie over kraampakketten, maar hebben ze wel een heel artikel over als je je nog druk maakt over Corona (of een volgend virus dat de kop opsteekt) en hoe dit je kraamtijd kan beïnvloeden.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek naar kraampakketten

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Conclusie

Zwanger zijn en bevallen gaat gepaard met een aantal zaken waar je van te voren misschien geen rekening had gehouden. De voorfase is waarschijnlijk een stuk romantischer en vrolijker dan als het echt staat te gebeuren. Dat betekent ook dat je een aantal producten in huis moet halen die zeker niet chique of hip zijn. Door je echter te verdiepen in deze items kun je je wel heel goed voorbereiden op die eerste beginfase en het jezelf wat makkelijker maken.