Wanneer je zwanger wilt worden of al zwanger bent, kan het slim zijn om extra vitaminen te slikken die je zwangerschap en de groei van je kindje ondersteunen. Wij hebben daarom onderzoek gedaan naar wat de beste zwangerschapsvitaminen zijn en welke effecten je mag verwachten van goede vitaminen.

Inhoud van deze pagina:

Disclaimer vooraf: wij geven géén gezondheidsadvies rondom vitaminesupplementen

Wij doen geen enkele aanbeveling rondom gezondheidseffecten of medische voordelen van vitaminesupplementen en andere producten rondom vitaminen. Alle uitingen van Bestekinderadvies.nl zijn louter meningen van de redactie en kunnen op geen enkele wijze worden opgevat als een persoonlijk gezondheid- of veiligheidsadvies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer producten over te gaan.

De enige website waar je feitelijke, wetenschappelijk bewezen uitspraken over gezondheid en consumptie kunt vinden, is de European Food Safety Authority. Neem alleen wat aan van die website en neem geen gezondheidsclaims over vitaminen aan van onze en andere websites. 

De uitingen van Bestekinderadvies.nl hebben uitsluitend een educatief karakter over wat voor producten er beschikbaar zijn voor kinderen en kunnen op geen enkele wijze als medisch advies of veiligheidsadvies worden opgevat.

Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aankoopbeslissingen en consumptiebeslissingen. Lees altijd de bijsluiter c.q. de tekst op de buitenverpakking. Lees voor het kopen eerst de aanwijzingen op de verpakking. Hier lees je onze volledige disclaimer.

Overstap van gewone vitaminen naar multivitaminen speciaal voor de zwangerschap

Toen om ons heen iedereen een gezin begon te stichten, gingen wij zelf ook vaker nadenken over onze toekomst en wanneer we aan kinderen wilden beginnen. Lang hebben we voorrang gegeven aan werk en iets opbouwen zodat je een goede basis aan een kind kon bieden. Toen de tijd rijp was, gingen we ons verdiepen in wat er allemaal voor zorgt dat een zwangerschap goed verloopt. Zo kamen we uit bij vitaminen voor de zwangere vrouw.

Onze aanrader: dit is de best multivitaminen voor tijdens de zwangerschap

We vallen maar meteen met de deur in huis: Davitamon Compleet Zwanger met omega-3 visolie is de beste multivitaminen voor zwangere vrouwen, maar ook vrouwen die nog zwanger willen worden hebben baat bij deze voedingssupplementen. De capsules hebben extra foliumzuur en vitamine D3 voor de ideale ondersteuning voor en tijdens de zwangerschap.

Snel overzicht: Deze multivitaminen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste multivitaminen Davitamon – Mama Compleet Zwanger Omega 3 Visolie: Dit product maakt het slikken van vitamines en mineralen een fluitje van een cent. Het bevat Omega 3 visolie, maar geeft geen sterke vissmaak na inname. Je neemt het slechts één keer per dag, wat het gemakkelijk te onthouden maakt. Houd er wel rekening mee dat de capsule voor sommigen aan de grote kant kan zijn. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor vegetariërsVaud – Multivitamine Zwanger Foliumzuur Vitamine D: Deze multivitaminen is de perfecte keuze voor vegetariërs en is vrij van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Het bevat alles wat een aanstaande moeder nodig heeft in één supplement. Bedenk wel dat het niet per se geschikt is voor alle stadia van de zwangerschap. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor grootverpakkingVitOrtho – Meer-in-2 Zwanger: Deze multivitaminen komt in een grootverpakking van 120 capsules, wat het een economische keuze maakt. De capsules bevatten bioactieve stoffen die direct door het lichaam worden opgenomen. >> Bekijk bij Bol.com

Wie zijn wij om multivitaminen voor  tijdens de zwangerschap te beoordelen?

De zwangerschapstest gaf een positief resultaat, de huisarts bevestigde de uitslag van de test die we thuis hadden gedaan en toen begon het balletje te rollen. Wanneer je al voedingssupplementen slikt, weet je al wat meer van het belang van vitaminen ter aanvulling op je normale voeding. In geval van zwangerschap komt er echter een heel scala aan andere waardevolle vitaminen om de hoek kijken. De groei van een baby in een buik vraagt veel van het menselijk lichaam en vitaminen kunnen hierbij assisteren.

Waarom niet zomaar elke multivitaminen slikken?

Natuurlijk heeft elk bekend en onbekend vitaminemerk ook een multivitamine op de markt gebracht. Ook zie je vele formaten van verpakkingen met meer of minder capsules of tabletten. Hoe groter de verpakking, hoe goedkoper het eindproduct. Toch zijn er ook merken die meer aandacht besteden aan een aantrekkelijke verpakking en minder stilstaan bij de juiste vitaminen die in diezelfde verpakking horen.

Ons advies: vergelijk altijd de labels van multivitaminen, zodat je zeker weet wat je koopt en of dat ook is waar je behoefte aan hebt. Een teveel aan vitaminen kan het lichaam namelijk niet opnemen en het kan zelfs schadelijk zijn als je de verkeerde supplementen slikt.

Van sceptisch naar overtuigd?

We eten gezond en afwisselend, we bewegen regelmatig en er zit genoeg ontspanning in ons leven. Hebben we dan wel weer een potje met pilletjes nodig? Van sommige vitaminen die we eerder geprobeerd hebben bij bepaalde klachten, merkten we namelijk geen enkel effect. Dat gevoel wilden we bij de zwangerschap voorkomen.

Wat beloven vitaminefabrikanten en kan dat wel?

 • Natuurlijk zegt elke fabrikant dat je juist voor hun product moet kiezen. Zelfs als alle ingrediënten hetzelfde zijn, kan de manier van slikken – hoe vaak of in welke vorm – nog steeds verschillen. Het een past beter bij je dan het ander en dat moet je van te voren uitzoeken.
 • Je hoort wel eens dat er in een capsule met vitaminen meer zit dan wat groot voren op de verpakking staat. Ook daarom moet je het label lezen en ontdekken wat er nog meer in zit. Materialen die ter opvulling van een capsule gebruikt worden, heb je liever niet. 

Welke criteria hebben bij deze recensie een rol gespeeld?

Om te kunnen bepalen wat goed of minder goed is, zijn er stappen die je kunt doorlopen. Check altijd bij je huisarts wat hij of zij aanbeveelt. Laat ook je waarden meten om te zien of het je aan bepaalde vitaminen ontbreekt. Zo kun je gericht iets slikken en niet zomaar eigen dokter spelen.

Verder vonden wij de volgende maatstaven belangrijk:

 • Effect van de multivitamine
 • Soort voedingssupplement (tablet, capsule, poeder)
 • Prijs per stuk en prijs bij aankoop grotere hoeveelheid
 • Houdbaarheidsdatum

De houdbaarheidsdatum lijkt misschien vanzelfsprekend, maar wij hebben wel eens meegemaakt dat een product in de aanbieding was en er niet duidelijk was dat het op korte termijn over de datum was. Bij multivitaminen voor zwangerschap zouden wij dit risico nooit bewust nemen gezien de mogelijke gevolgen voor jouw lichaam en dat van je baby.

Hoe zijn de multivitaminen voor zwangerschap getest? Bekijk de onderzoeksdata

We hebben een testgroep met zwangere dames verzameld die nog niet met multivitaminen begonnen waren. Aan hen hebben we gevraagd of ze bepaalde klachten hadden, of er een tekort aan een bepaalde vitamine is geconstateerd en of ze een voorkeur voor een merk of specifiek product hadden. Met deze gegevens hebben we de beschikbare multivitaminen gematcht aan de testpersoon.

Met de testgroep hebben we op frequente basis contact gehad om te kunnen kijken of er verschil in hun gevoel of verschil in het effect op hun lichaam is opgevallen tijdens het slikken van de multivitaminen voor zwangerschap.

De top 10 beste multivitaminen voor tijdens de zwangerschap

1.     Davitamon – Mama Compleet Zwanger Omega 3 Visolie – Multivitamine zwangerschap met vitamine D3

Davitamon is een bekend merk dat vitaminen en mineralen op een prettige wijze bij laat slikken. Deze multivitamine is geschikt voor vóór, tijdens en na de zwangerschap.

Pluspunten:

 • Ondanks dat er Omega 3 visolie toegevoegd is aan deze capsules, heb je geen nadrukkelijke vissmaak in je mond na de inname van de multivitamine.
 • Je hoeft deze vitamine maar een keer per dag in te nemen, dus zodra je dat in je ritme hebt zitten, kun je ze niet meer vergeten.
 • De capsule is makkelijk door te slikken.

Minpunten:

 • Ondanks de vorm en de buitenkant van de capsule, kan het soms toch een wat grote pil zijn om door te slikken.
 • In sommige gevallen hadden testpersonen geen zalmsmaak in hun mond bij het slikken zelf, maar kreeg men hier later op de dag bij een boer wel last van.

2.     Davitamon – Mama Compleet Zwanger – multivitamine bij kinderwens en zwangerschap – Bevat extra foliumzuur en vitamine D3

Van hetzelfde merk als de nummer een op onze top tien lijst komt deze multivitamine. Het grootste verschil is dat aan dit voedingssupplement geen visolie is toegevoegd.

Pluspunten:

 • Op het label staat specifiek aangegeven waar welke vitamine goed voor is. Zo is foliumzuur bijvoorbeeld goed voor de ontwikkeling van de baby en de placenta.
 • Deze vitamine neem je niet in de vorm van een capsule, maar een pil. Deze pil is ongeveer de helft van het formaat van de capsule en kan daarom voor sommige zwangere vrouwen prettiger door te slikken zijn.

Minpunten:

 • Dat Davitamon al sinds 1928 vitaminen maakt, wil niet automatisch zeggen dat dit voor jou de juiste multivitamine is.

3.     Vaud – Multivitamine Zwanger Foliumzuur Vitamine D

Deze multivitamine is geschikt voor vegetariërs. Er zijn verder geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen aan toegevoegd.

Pluspunten:

 • Deze multivitamine voor zwangere vrouwen heeft alles in een supplement.
 • De hoge dosering is ideaal voor de ondersteuning van de vrouw tijdens de zwangerschap en de groei van de baby.

Minpunten:

 • De vraag is of je een en dezelfde pil wilt slikken voor de diverse stadia van de zwangerschap en de periode ervoor en nadat de bevalling heeft plaatsgevonden.

4.     iHealthy – Multi vitamine speciaal voor de Zwangerschap

Het foliumzuur dat toegevoegd is aan dit voedingssupplement werkt zowel voor, tijdens als na de zwangerschap wanneer je je kleintje de borst geeft.

Pluspunten:

 • In dit product zitten geen genetisch gemodificeerde ingrediënten.
 • Het beste moment om deze capsule te slikken is tijdens een maaltijd.

Minpunten:

 • De fabrikant van dit product heeft voor na de bevalling ook nog andere voedingssupplementen om je lichaam te ondersteunen.

5.     VitOrtho – Meer-in-2 Zwanger

De prijs van dit product schrikt je misschien af, maar de hoeveelheid tabletten is ook twee keer zoveel als bij de andere multivitaminen in dit top tien overzicht.

Pluspunten:

 • Het label geeft duidelijk een waarschuwing voor antistollingsmiddelen. Zoals we al eerder meldden, is het altijd verstandig je vertrouwde huisarts bij je zwangerschap te betrekken. Hij/zij weet ook of je allergisch of gevoelig voor bepaalde bestanddelen bent.
 • Deze multivitamine is – behalve voor de groei van je baby – ook geschikt voor de ondersteuning van je eigen immuunsysteem.

Minpunten:

 • Wanneer je moeite hebt met pillen slikken, is het goed om te weten dat er bij VitOrtho twee doorgeslikt moeten worden, terwijl dit bij andere merken vaak maar een tablet is.

6.     Vitaminstore – Prenatal (multivitamine)

Velen zijn al bekend met de voedingssupplementen van de Vitaminstore. Deze Prenatal versie is speciaal voor tijdens de zwangerschap.

Pluspunten:

 • Bij een grotere verpakking krijg je korting en wordt de prijs per tablet gunstiger.
 • Dit supplement bevat alle vitaminen en mineralen voor elke fase van de zwangerschap.

Minpunten:

 • De prijs voor deze multivitamine is uiteindelijk hoger, doordat je er twee tegelijk dient te slikken.

7.     Golden Naturals – Multi Strong Gold Mama

Deze multivitamine kun je voor, tijdens en na de zwangerschap slikken. 

Pluspunten:

 • Er zitten maar liefst 180 capsules in de verpakking, dus ondanks dat je meer betaalt, doe je er even lang mee als bijvoorbeeld de nummer 5 en 6 op deze lijst.
 • De capsule bevat bioactieve stoffen die gelijk door het lichaam opgenomen worden. Hiervoor hoeft het lichaam dus niks extra’s te doen.

Minpunten:

 • Ook bij deze capsule slik je er twee per dag en als je zwanger bent en last hebt van ochtendmisselijkheid kan pillen slikken zeer vervelend zijn. Eentje minder op een dag scheelt dan al sterk in je gevoel.

8.     Fundamentals by Overload Worldwide – Multivitamine voor zwangerschap

De multivitaminen in deze verpakking zijn geschikt voor vrouwen met een vegan voedingspatroon.

Pluspunten:

 • De multivitaminen is gebaseerd op de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitaminen en mineralen die het lichaam van een zwangere vrouw nodig heeft.
 • De vitamine B van Fundamentals multivitaminen zorgt ervoor dat je je tijdens de zwangerschap minder moe voelt.

Minpunten:

 • Je dient 2 capsules per dag te slikken en je moet deze eigenlijk niet op hetzelfde moment pakken. Dit kan ertoe leiden dat je de tweede capsule van de dag vaker vergeet.

9.     Essential Organics – Puur Zwanger Compleet

Deze verpakking bevat 60 capsules en bij 2 capsules per dag doe je dus grofweg een maand met de verpakking. Voor wat betreft de prijs zit Essential Organics in het middensegment.

Pluspunten:

 • Deze vitaminen slik je twee maal per dag tijdens of na het eten, waardoor het eenvoudig in je dagelijkse ritme in te bouwen is. Hierdoor vergeet je je vitaminen niet snel te nemen.

Minpunten:

 • Let bij de extracten (broccoli, pompoenzaad) op mogelijke allergieën.

10.  Vitalmins – Vital Multivitamine Zwangerschap

De multivitaminen van Vitalmins zijn geschikt voor tijdens de zwangerschap of als je zwanger probeert te worden.

Pluspunten:

 • Je slikt van deze multivitamine maar een enkele tablet per dag en daarom gaat deze verpakking twee maanden mee. (Andere verpakkingen gaan meestal een maand mee en zijn daarom in verhouding een stuk prijziger.)

Minpunten:

 • Dit product bevat aardappelzetmeel als vulmiddel voor de capsule.

Welke multivitamine kwam uiteindelijk als beste uit de test?

Davitamon blijft een favoriet merk voor vitaminen, of het nu gewone vitaminen of die voor zwangere dames betreft. Je hebt naast de nummer een en twee op deze lijst ook nog de keuze om na de bevalling Davitamon Compleet Mama Fit te slikken. Deze tabletjes helpen onder andere om je hormonen weer op een normaal niveau te krijgen na de zwangerschap.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Samenvattend

Er is nogal wat keuze als het om multivitamine voor tijdens de zwangerschap gaat. Wij zouden na feedback van onze testgroep aanbevelen om niet alleen naar jezelf te kijken (moeite met pillen slikken, dan liever maar een enkel tabletje per dag), maar ook de labels goed te vergelijken. De prijzen van multivitaminen komen uiteindelijk dicht bij elkaar in de buurt uit.