Probeer je zwanger te worden of wil je juist niet zwanger raken? Dan kan een zwangerschapstest doen ervoor zorgen dat je bevestiging krijgt op elke van de twee vragen. Er zijn verschillende soorten zwangerschapstesten en in deze top tien laten we je de beste testen zien die op dit moment verkrijgbaar zijn.

Disclaimer vooraf: wij geven géén koopadvies rondom zwangerschapstesten

Wij doen geen enkele aanbeveling rondom de effectiviteit van zwangerschapstesten. Alle uitingen van Bestekinderadvies.nl zijn louter meningen van de redactie en kunnen op geen enkele wijze worden opgevat als aanbeveling om tot aankoop van één of meer producten over te gaan.

De uitingen van Bestekinderadvies.nl hebben uitsluitend een educatief karakter over wat voor producten er beschikbaar zijn rondom zwangerschap en kunnen op geen enkele wijze als medisch advies of veiligheidsadvies worden opgevat.

Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aankoopbeslissingen, levensbeslissingen en consumptiebeslissingen. Lees altijd de bijsluiter c.q. de tekst op de buitenverpakking. Lees voor het kopen eerst de aanwijzingen op de verpakking. Hier lees je onze volledige disclaimer.

Welke zwangerschapstest is het meest geschikt?

Zodra je gaat zoeken naar zwangerschapstests ontdek je al snel dat er verschillende mogelijkheden zijn. Je hebt tests die alleen duidelijkheid geven over wel of niet zwanger zijn, maar er zijn bijvoorbeeld ook tests die aan kunnen geven hoe lang je al zwanger bent. Daarnaast heb je zwangerschapstests die sneller werken, waardoor je minder lang in spanning hoeft af te wachten.

Onze topscorer: dit is de beste zwangerschapstest

De zwangerschapstest van Sensitest is de absolute winnaar in deze categorie. Je krijgt de dipsticks in twee varianten en beiden scoren goed. Het gaat dan om de sensitive versie of de normale test. Wat vooral opvalt is de uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit bij dit product.

Snel overzicht: Deze zwangerschapstests raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor snelle detectieClearblue Zwangerschapstest Snelle Detectie: Deze test biedt een snelle en duidelijke uitslag, ideaal voor degenen die snel willen weten of ze zwanger zijn. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor extra informatieClearblue Zwangerschapstest Digitaal Met Wekenindicator: Deze test gaat een stapje verder en toont hoe lang je al zwanger bent, een geweldige keuze voor diegenen die al weten dat ze zwanger zijn en meer informatie willen. Denk eraan om een foto te maken van de uitslag, omdat deze na verloop van tijd verdwijnt. >> Bekijk bij Bol.com
Beste budgetkeuzeSensitest zwangerschapstest midstream extra gevoelig: Een budgetvriendelijke optie die nog steeds betrouwbaar en gemakkelijk te gebruiken is. Het compacte formaat maakt het ook een mooie herinnering voor later. Let wel op, de uitslag is in streepjes, wat voor sommigen misschien moeilijker te interpreteren is. >> Bekijk bij Bol.com

Waarom reviewen wij zwangerschapstests?

Soms is er een kinderwens, soms wil je weten of je tienerdochter per ongeluk zwanger is geraakt en andere keren wil je gewoon voor de zekerheid weten of je wel of niet zwanger bent nadat je onveilige seks hebt gehad. Ook kan het helpen om een dergelijke test gewoon eens uit te proberen voordat er echt een keer een spannend moment aanbreekt en er veel vanaf hangt. Als je weet hoe een zwangerschapstest werkt, haalt dit een groot deel van de spanning eraf.

Waarom opletten bij zwangerschapstests?

Alles wat een fabrikant aanprijst, moet iets opleveren. Bij zwangerschaptests valt bijvoorbeeld op dat er nogal wat prijsverschil zit tussen merken, maar ook het bestellen van meerdere tests tegelijk kan nogal in je portemonnee schelen. Natuurlijk moet je letten op de houdbaarheidsdatum, maar er zijn zelfs tests waarbij het kopen van 2 stuks goedkoper is dan het bestellen van maar een enkele test. Als je dan toch (regelmatig) wilt testen, kun je dat prijsvoordeel net zo goed pakken.

Eerste sceptische reactie: hoe secuur zijn zwangerschapstests?

Wat ons op is gevallen is dat niet alle zwangerschapstests met een handleiding in de Nederlandse taal geleverd worden. Natuurlijk spreken we meerdere talen in Nederland, maar toch kan maakt dat de uitvoering van een test niet altijd makkelijker. En als je twijfelt over of je de test wel goed hebt afgenomen, gaat die twijfel zeker niet weg als het resultaat van de test blijkt. Dat is ook de reden dat er vaak meerdere zwangerschapstests achter elkaar gedaan worden of de huisarts bezocht wordt.

Wat beloven fabrikanten van zwangerschapstests?

 • De grotere merken zijn Clearblue, Predictor en Sensitest. Ze verkopen allemaal diverse tests met verschillende uitkomsten, waarbij je je toch altijd afvraagt hoe secuur de uitslag is. Kun je echt wel vertrouwen op een streepje dat wel of niet verschijnt? En wat gebeurt er als je je niet helemaal aan de richtlijnen van het afnemen van de test houdt?
 • Bekende merken lijken vaak betrouwbaarder en hierdoor durf je vaak niet voor onbekende merken te kiezen. Als de techniek van de zwangerschapstest hetzelfde is, maakt het echter helemaal niet uit welk merk je koopt.
 • Uit onderzoek is gebleken dat fabrikanten die op televisie reclame maken meer verkopen. Is hun product dan ook per definitie beter? Nee, het betekent vooral dat ze een groter marketingbudget hebben en dat wat je herhaaldelijk op televisie ziet en hoort beter bij de mens blijft hangen.

De criteria die van belang zijn – waar let je op?

Bij een product als een zwangerschapstest staat de nauwkeurigheid van de uitslag altijd voorop. Het kan best zijn dat je zenuwachtig bent en liever binnen een minuut wilt weten of je zwanger bent, maar de wachttijd zou eigenlijk niet moeten bepalen welke test je doet. Spannend is het hoe dan ook.

Bij de zwangerschapstest die ons testpanel uitgetest heeft zijn we van de volgende criteria uitgegaan:

 • Nauwkeurigheid van de uitslag
 • Snelheid van de uitslag
 • Duidelijkheid en leesbaarheid van de handleiding (alleen woorden of ook afbeeldingen)

Als laatste is ook gekeken naar de extra mogelijkheden die diverse merken aanbieden bij hun zwangerschapstests, zoals het kunnen nagaan van hoe lang iemand al zwanger is.

Hoe hebben we de zwangerschapstests uitgeprobeerd? Dit leverde het op

Ons testpanel heeft daadwerkelijk bij elkaar aan een tafel gezeten om alle tests open te maken en eerst de handleiding erbij te pakken. Daaruit bleek al dat het ene merk wat beter nagedacht heeft over de informatieverschaffing dan het andere. Ook is de test zelf bekeken. Hoe degelijk is de vervaardiging van de stick en zijn er geen mankementen in het productieproces ontstaan? Daarna heeft iedereen meerdere tests uitgeprobeerd om te kijken wat het prettigst werkte.

De top 10 beste zwangerschapstests

1.     Clearblue Zwangerschapstest Snelle Detectie

Met deze zwangerschapstest heb je binnen een enkele minuut de uitslag.

Pluspunten:

 • De uitslag is logisch af te lezen: een plusje betekent wel zwanger, een minnetje betekent niet zwanger. Er is geen gedoe met een of twee streepjes.
 • De handleiding geeft duidelijk met woorden en plaatjes aan wat je moet doen om de test juist af te nemen.
 • Clearblue is 99% nauwkeurig.

Minpunten:

 • Voor deze nauwkeurigheid moet je de test wel op het juiste moment in je cyclus afnemen.
 • Voor een test betaal je rond de 8 euro, terwijl twee tests maar 10 euro kosten.

2.     Clearblue Zwangerschapstest Digitaal Met Wekenindicator

Dit is geen test met streepjes die wel of niet verschijnen, maar een test met een digitale indicator. De test laat zien hoe lang je inmiddels zwanger bent.

Pluspunten:

 • Als je al weet dat je zwanger bent, kun je er met deze test achterkomen hoe lang dat inmiddels al zo is.
 • Het zandlopertje in het schermpje van de test laat zien dat de test uitgevoerd wordt.
 • Ook deze test van Clearblue belooft een nauwkeurigheid van 99%.

Minpunten:

 • Wil je blijvend bewijs van de test? Dan moet je een foto van de uitslag in het schermpje maken, want de tekst blijft niet staan nadat de uitslag bekend is.
 • Een test kost rond de 10 euro. Op een tweede test kun je de helft besparen door er twee tegelijk te kopen. 

3.     Clearblue Zwangerschapstest Digitaal Ultravroeg (10 mIU/ml)

Het fijne van deze test is dat je hem veel vroeger kunt gebruiken dan vele andere tests. De test is gevoeliger, waardoor een zwangerschap eerder gedetecteerd wordt.

Pluspunten:

 • Voor sommigen heeft het eerder kunnen krijgen van uitsluitsel ten opzichte van normale zwangerschapstests duidelijke meerwaarde (bijvoorbeeld vanwege medische condities). Deze test voldoet aan die behoefte.
 • De test geeft in het digitale schermpje in woorden aan of je wel of niet zwanger bent. Ook hier geen gedoe met streepjes die wel, niet of maar half verschijnen.

Minpunten:

 • Ten opzichte van de digitale test met wekenindicator is deze test een stuk duurder.
 • Bij de aanschaf van meerdere tests tegelijk is er geen aanzienlijk prijsvoordeel.

4.     Sensitest zwangerschapstest midstream extra gevoelig

De zwangerschapstests van Sensitest komen in een verpakking van minimaal drie stuks.

Pluspunten:

 • De handleiding bij deze test is duidelijk.
 • De test zelf is klein van formaat, waardoor het als aandenken gebruikt kan worden in een scrapbook of plakboek.
 • De prijs van deze test is zeer gunstig. Per drie ben je ongeveer 10 euro kwijt en bij een groter aantal neemt de prijs per stuk nog verder af.

Minpunten:

 • De uitslag is in streepjes en niet in woorden. Wie twijfelt of het moeilijk vindt om de handleiding te interpreteren kan het lastig vinden om met deze test om te gaan.

5.     Sensitest zwangerschapstest dipstick sensitive

Deze teststrip is eenvoudiger dan de nummer vier op deze lijst van hetzelfde merk en is daarom ook (nog) goedkoper.

Pluspunten:

 • Op de strip staat duidelijk aangegeven tot welk niveau je de test onder mag dompelen in urine.
 • Met deze test kun je extra vroeg bepalen of je zwanger bent.
 • Voor de milieubewuste gebruiker is het fijn dat er geen materiaal verspild is aan omhulsels van plastic. De stof waarmee je urine reageert zit direct op de strip.

Minpunten:

 • Voor dames die hun eigen urine vies vinden kan deze strip zonder omhulsel minder geschikt zijn.
 • Er is misschien minder aandacht voor de uitstraling van de test (hoewel dit niks afdoet aan het resultaat) en de streepjes kunnen wat minder helder te zien zijn.

6.     Etos Early Zwangerschapstest

Deze test van de Etos koop je per twee stuks.

Pluspunten:

 • Deze basistest werkt met streepjes.
 • Na maximaal vijf minuten heb je de uitslag van de zwangerschapstest.
 • De verhouding tussen prijs en kwaliteit is goed.

Minpunten:

 • Let bij zwangerschapstests op de kleine lettertjes in de handleiding, want op vakantie gaan en in zeer warm weer een test doen kan de betrouwbaarheid van de test beïnvloeden.

7.     Telano Zwangerschapstest Midstream Extra

De verpakking bevat twee zwangerschapstests en de uitslag wordt weergegeven in streepjes.

Pluspunten:

 • Deze test is lekker basic en de prijs is zeer gunstig.
 • Hoe meer je er bestelt, hoe goedkoper de prijs per stuk wordt. (Dat is handig als je regelmatig wilt testen.)
 • De uitslag van de test is voor 99% betrouwbaar en dit is hetzelfde als bij de duurdere tests van bekendere merken.

Minpunten:

 • Als je van een test houdt die meer informatie laat zien of je hecht waarde aan de houder van de test, dan is dit een van de basismodellen.

8.     Homedical Zwangerschapstesten – Midstream Extra Vroeg

Ook dit merk levert zwangerschapstesten in het goedkopere segment, maar dat betekent niet dat de betrouwbaarheid minder is.

Pluspunten:

 • Homedical geeft zelfs 100% garantie, dus mocht je test niet blijken te werken, dan krijg je gratis een nieuwe.
 • De prijs van Homedical zwangerschapstests is al gunstig, maar bij de aanschaf van een groter volume krijg je aanzienlijke korting.
 • Deze test heeft wel een plastic omhulsel om de detectiestrip, wat het gebruik prettiger maakt.

Minpunten:

 • Bij een aantal leden van het testpanel bleek verwarring over de uitslag te zijn, doordat de handleiding iets anders aangaf dan de test zelf.

9.     Predictor Express Zwangerschapstest

De gemiddelde testuitslag laat vijf minuten op zich wachten, maar met de Predictor Express test heb je maar een minuutje nodig voordat je weet of je zwanger bent of niet.

Pluspunten:

 • De teststrip zit in een plastic houder met doorzichtige dop.
 • De test werkt met een nauwkeurigheidspercentage van 99%.
 • De test voelt prettig aan in de hand en de uitslag verschijnt duidelijk zichtbaar in het aangegeven kader.

Minpunten:

 • Andere tests kun je tot zes dagen voor de start van je menstruatie al gebruiken om te checken of je zwanger bent, maar bij deze kan dat alleen vanaf de dag zelf en dus niet eerder.

10.  Testjezelf Nu Midstream Zwangerschapstest

Testjezelf.nl biedt zwangerschapstesten aan die binnen twee minuten duidelijkheid geven over je situatie.

Pluspunten:

 • De test is 99,9% nauwkeurig en hierdoor zeer betrouwbaar.
 • De zwangerschapstest van Testjezelf.nu bevatten een handleiding en die is in het Nederlands geschreven. Je hoeft dus niet te zoeken naar de juiste taal in een grote bijsluiter.
 • Deze test kun je vanaf vier dagen voor je menstruatie doen om te bepalen of je zwanger bent.

Minpunten:

 • Volgens de bijsluiter kun je deze test niet onderdompelen in opgevangen urine, maar moet je de test echt in de urinestraal houden. Het resultaat is hetzelfde, maar sommigen vonden het fijner om eerst de urine in een bakje op te vangen en daarna de test erin te houden.

Beste uit de test met zwangerschapstests

De Sensitest blijkt in alle gevallen met kop en schouders boven de overige tests uit te steken en dat ligt aan de combinatie van prijs en kwaliteit. Je hebt geen fancy zwangerschapstest nodig waar je veel meer aan uitgeeft, wanneer de Sensitest hetzelfde meet en precies dezelfde uitslag geeft. Soms blijkt een duurder merk zelfs een twijfelachtig resultaat te geven, terwijl de goedkopere tests dan wel helder zijn.


Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Korte afsluiting

Een zwangerschapstest doen gaat altijd gepaard met spanning, of je nu net wel of net niet hoopt zwanger te zijn. Met een beperkt budget of het regelmatig doen van een zwangerschapstest is het goed om te weten dat er voldoende goedkopere merken beschikbaar zijn. De duurdere merken bevelen wij vooral aan wanneer je op zoek bent naar meer mogelijkheden of als je waarde hecht aan de houder die om de strip zit.