Wie fan is van de serie Three and a Half Men kan zich de aflevering waarin Charlie Sheen zeer enthousiast zijn liedje over de ‘sippy cup’ zingt nog goed herinneren. Alle kinderen zingen luidkeels mee. Als ouder hoef je het liedje niet zo bijzonder te vinden, maar de oefenbeker is wel een mooie volgende stap in het proces van zelfstandig uit een normale beker leren drinken. Het begint met het zelf rechtop houden van de beker en de handvaten zijn daarbij extra handig.

Overstappen van de babyfles naar de oefenbeker

Je staat er niet meer bij stil, omdat je het al jaren zonder problemen doet (tenzij je een keer te diep in het glaasje gekeken hebt natuurlijk), maar uit een glas of beker drinken doe je nu zonder erbij na te denken. Je pakt het vast, tilt het op, brengt het naar je mond en giet de warme of koude vloeistof over je lippen zonder te morsen. Daarna breng je het weer terug naar de tafel en zet je het neer. Niks ingewikkelds aan zou je zeggen. Toch moet je deze handelingen leren. Een oefenbeker helpt daarbij.

Onze #1: dit is de beste oefenbeker voor baby’s

De oefenbeker van het merk Oxo tot komt als beste resultaat uit de bus. Je krijgt ze in het roze en in het blauw en de oefenbeker heeft twee handige handvaten aan iedere zijde van de beker. Als ouder kun je de maatstreepjes zien om in de gaten te houden hoeveel je kind drinkt en het tuitje is zo vormgegeven dat het prettig drinkt. De sluiting zorgt ervoor dat je kind bij het oppakken en kantelen van de oefenbeker niet kan knoeien. Je kind kan met Oxo tot zelf leren drinken.

Snel overzicht: Deze oefenbakers raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste oefenbekerOXO tot Sippy beker: Uit onze test bleken de handvaatjes ontzettend effectief te zijn! Deze beker vinden we ideaal voor je kleine.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste innovatieve drinkbekerMunchkin Miracle 360 trainer cup: Deze drinkbeker vinden we ontzettend innovatief omdat hij is ontworpen om langs de volledige rand te drinken.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste natuurlijke drinkbekerPhilips Avent SCF262/06: we vinden deze drinkbeker de meest natuurlijke optie voor de overstap naar een drinkbeker.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij oefenbekers?

Je staat er niet altijd bij stil, maar opgroeien gaat niet altijd zonder slag of stoot. De een zit en loopt binnen de kortste keren, de ander praat al voor het eerste jaar en weer een ander groeit sneller dan de curve bij het consultatiebureau aangeeft. Er zijn zoveel kleine stapjes te zetten tijdens de ontwikkeling van een kind, dat je soms best graag een uitgebreide handleiding met duidelijke inhoudsopgave zou willen hebben, zodat je weet op wat je nog te wachten staat.

Die handleiding bestaat niet, maar wat je wel kunt doen is kijken wat er allemaal te krijgen is aan producten die het ontwikkelproces van je kind ondersteunen en je afvragen of je dat nuttig vindt. Sommige kinderen slaan ook bepaalde stappen over. Bedenk je bij de oefenbeker of je die wilt proberen. In een zomervakantie met goed weer kun je ook proberen direct over te stappen op een beker, zeker als je er alleen maar water indoet. Er zijn dus meer opties.

Waarom kritisch blijven bij de oefenbeker voor een baby?

De vrolijke kleuren trekken niet alleen jouw aandacht, maar ook die van je kleintje. De kleur wil echter niet zeggen dat het model ook echt handig is. De plek en het formaat van de handvaten kunnen verschillen, de manier waarop je de deksel erop doet kan anders zijn en ook het tuitje kan harder of zachter aanvoelen. Kijk daarom goed naar al deze elementen wanneer je over wilt stappen van de babyfles naar de oefenbeker. Maak de stap niet in een keer te groot voor je kind.

Heeft een oefenbeker wel toegevoegde waarde?

Het is net als bij leren plassen op een potje: als je toevallig een kind hebt dat snel leert, moet je de overgangsfase niet te lang maken en de aanpak aanpassen aan wat de langzamere kinderen doen. Jij kent jouw kind en weet waar het behoefte aan heeft. Bij de oefenbeker geldt dit ook. Heb je de tijd om te oefenen met tillen en drinken, dan is zo’n oefenbeker wellicht alleen maar te veilig, omdat het kind nooit voelt wat het gevolg van scheef kiepen is of schokkerig de beker naar de mond bewegen.

Wat belooft de fabrikant van oefenbekers meestal?

  • Alle fabrikanten denken dat hun model het beste is voor de overstap van fles naar beker.
  • Ze beweren dat hun oefenbeker niet om kan vallen bij een verzwaarde bodem.
  • Fabrikanten zijn ervan overtuigd dat het gebruikte materiaal geen kwaad kan, maar in tests blijkt dit vaak toch het geval te zijn. Bij warme vloeistoffen of langdurige opslag van een koude vloeistof komen stofjes van het materiaal in de vloeistof zelf terecht.

Waar op letten bij oefenbekers? De criteria bij deze review

Om te kunnen achterhalen of oefenbekers ook doen wat ze zouden moeten doen en merken hun beloften nakomen, hebben we in de testfase de volgende criteria gehanteerd:

  • Grip – op welke manier kan het kind oefenen met het vasthouden van de beker?
  • Formaat – zijn er verschillende afmetingen voor baby’s en jonge kinderen?
  • Materiaal – waar is de beker en het tuitje van gemaakt?
  • Extra’s – zoals bijvoorbeeld een verzwaarde of bredere onderkant

Hoe zijn de oefenbekers getest? Onze resultaten

We hebben een hele voorraad aan oefenbekers besteld om een eerste schifting te kunnen maken. Bekers waarbij de vloeistof al lekte bij het keren, zijn daarna uitgesloten van de volgende testfase. Als er iets moet werken aan de oefenbeker, dan is het wel de sluiting. Ook hebben we verschillende dichtheid van vloeistoffen geprobeerd om te kijken wat er wel en niet makkelijk uit gedronken kon worden.

Voor de grip hebben we een testteam met kindjes geobserveerd tijdens het drinken. Dit was prima te regelen door de groep samen te laten komen voor een leuke activiteit waarbij eten en drinken onderdeel van het programma was. Observatie is een van de meest krachtige technieken, omdat je al vanaf het eerste moment kunt zien of een product gebruiksvriendelijk is of niet.

De top 10 met beste oefenbekers

1.     OXO tot Sippy beker met handvaten

In de oefenbeker van Oxo tot gaat maximaal 200 milliliter en de maatvoering staat aangegeven op de zijkant van de beker.

Pluspunten:

  • De handvaten zijn superhandig voor kleine handjes, want ze zijn dikker dan bij sommige andere oefenbekers.
  • Door de doorzichtige zijwand kan je kind zien hoe de vloeistof meebeweegt tijdens het van de tafel pakken en naar de mond brengen. Dit bevordert de ontwikkeling van de oog-hand coördinatie.

Minpunten:

  • Ze zijn wellicht iets duurder dan andere oefenbekers.

2.     Ohhh Goodie! Oefenbeker

Er gaat 240 milliliter in deze beker en de uitstraling is neutraal.

Pluspunten:

  • Voor de ouders die milieuvriendelijkheid voorop stellen is deze oefenbeker van tarwestro ideaal. Het materiaal kan namelijk gecomposteerd worden.
  • De beker kan gewoon in de afwasmachine voor de reiniging.

Minpunten:

  • Veel andere drinkbekers hebben een klepje waardoor het drinken er niet meteen uitkomt. Dat ontbreekt bij deze oefenbeker.

3.      Deryan luxe Quuby Drinkbeker

Deze drinkbeker is perfect voor de overgang van een drinkbeker met een tuitje naar een gewone beker en er gaat ongeveer 220 milliliter in.

Pluspunten:

  • De oefenbeker heeft nog wel handvaten, maar kan vanaf de gehele rand aan de bovenkant drinken.
  • De oefenbeker kan mee in de afwasmachine met de rest.

Minpunten:

  • We hebben wel gezien dat deze beker soms een beetje lekt.

4.      Munchkin Miracle Drinkbeker

Deze beker van Munchkin lijkt op de oefenbeker op nummer drie voor wat betreft de vormgeving. Er gaat echter iets minder vloeistof in.

Pluspunten:

  • De oefenbeker is ideaal voor de laatste overstap naar een echte beker zonder hulpelementen.
  • De siliconen bovenkant sluit af bij schokkende bewegingen.

Minpunten:

  • Ook deze beker kan een beetje lekken. Wij zouden dan ook niet aanbevelen deze beker gevuld in een tas te doen waarin hij kan omvallen.

5.      Philips Avent SCF251/00 NATURAL TRAINER

Deze oefenbeker heeft ook handvaten, maar is voor het jongere baby’tje dat zelf de fles met voeding wil vasthouden.

Pluspunten:

  • In de fles gaat ongeveer 150 milliliter, waardoor je goed door hebt hoeveel je kindje binnenkrijgt.
  • Extra handig is het feit dat er verschillende spenen bij zitten, waardoor je in eerste instantie de fles kunt aanpassen, maar de speen nog kunt laten zoals het bij de vorige fles was. Zo is de overstap geleidelijk en prettiger.

Minpunten:

  • Het gaat bij deze fles meer om het oefenen van het vasthouden, dan om het tillen en kantelen naar de mond.

6.      Munchkin – Click lock Oefenbeker

Deze fleurige oefenbeker kan tot 237 milliliter vloeistof bevatten en lekt niet.

Pluspunten:

  • Door het gebruik van siliconen hebben we geen lekkages tijdens de testfase kunnen ontdekken.
  • Bij de handvaten is genoeg ruimte tussen de beker en de handvaten zelf om ze ook goed vast te kunnen pakken.

Minpunten:

  • Het materiaal waarvan de oefenbeker gemaakt is, is bij andere bekers wel vaak dikker. We vragen ons dan ook af of de beker een langere testfase wel goed doorstaan had.

7.      Philips Avent SCF262/06 Natural oefenbeker

Deze tweede Philips oefenbeker kan maximaal 50 milliliter aan inhoud bevatten en is daarom geschikt voor jongere baby’s.

Pluspunten:

  • Je kunt de spenen wisselen met de andere spenen die je al gebruikt.
  • De fles is klein en niet zwaar, waardoor je kindje makkelijker kan oefenen voordat het op grotere/zwaardere oefenbekers overstapt.

Minpunten:

  • Dit flesje is wel echt maar fijn voor een korte periode, want zodra het gewend is, ga je liever weer door naar een iets uitdagender model.

8.      Tommee Tippee Easy Drink Antilekbeker

De oefenbeker is er in het blauw en roze en de vormgeving zorgt ervoor dat er genoeg ruimte is voor de vingers van je kind.

Pluspunten:

  • Het ventiel voorkomt vacuüm zuigen, waardoor je kind kan blijven drinken zonder problemen.
  • De oefenbeker kan uit elkaar gehaald worden en zo kunnen alle elementen los gereinigd worden.

Minpunten:

  • Het uit elkaar halen vraagt wel even wat oefening en het weer goed in elkaar zetten ook, anders gaat hij snel lekken.

9.      Tommee Tippee First Trainer Antilekbeker

In deze beker van Tommee Tippee gaat ongeveer 150 milliliter vloeistof.

Pluspunten:

  • Dit is een van de goedkoopste modellen in de top tien en de oefenbeker is ergonomisch slim gevormd voor kinderhandjes.
  • Er zit nog een deksel op de beker, waardoor lekken voorkomen wordt.

Minpunten:

  • Bij sommige bekers laat het ventiel te snel los en dan moet je het of repareren of een nieuwe oefenbeker kopen.

10.   Dr. Brown’s Cheers Drinkbeker Met Handvat

Ook deze beker heeft geen apart tuitje. Je kunt aan elke kant van de beker drinken en er gaat ongeveer 200 milliliter in.

Pluspunten:

  • De handvaten op deze beker zijn lekker wijd, waardoor je kind goed leert grijpen en vasthouden.
  • Bij andere bekers van dit type ontbreekt vaak een deksel en dat zit er bij dit model van Dr. Brown wel bij.

Minpunten:

  • Soms trekt de beker tijdens het drinken vacuüm en dat werkt niet prettig.

Beste uit de test

Oefenbekers kosten grofweg tussen de 5 en 25 euro. Dit prijsverschil is nogal groot en daardoor verwacht je ook een andere kwaliteit. Ook al komt de Oxo tot als beste uit de test, dan wil dat nog niet zeggen dat dit model nu voor je kind geschikt is. Wellicht wil je een tussenmodel invoeren waarbij je kind wel al leert vasthouden, maar nog niet zelfstandig hoeft te drinken. Daarvoor zijn beide typen van Philips weer handig.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Kortom

Er is voldoende keuze bij oefenbekers. Kijk naar je kleintje en of het al zelf de babyfles wil vasthouden om te bepalen wat je volgende stap bij het drinken gaat zijn. Bij bedragen van 25 euro wil je zeker niet te snel geld uitgeven aan een oefenbeker die overbodig is.