Zwanger zijn is niet altijd even makkelijk. Je lichaam verandert, je slaapritme verschuift en beiden zijn van invloed op een goede nachtrust. Met een zwangerschapskussen kun je bepaalde ongemakken die je ervaart gedurende de negen maanden oplossen of in ieder geval de effecten minder heftig maken. Er zijn echter veel verschillende soorten zwangerschapskussens en daarom besloten we een top tien samen te stellen van de beste kussens voor tijdens de zwangerschap.

Het kiezen van een manier om beter te kunnen liggen: het zwangerschapskussen

We hadden er zelf nog niet eerder over nagedacht om een zwangerschapskussen te kopen. Er zijn voldoende kussens in huis als we kijken naar ons eigen bed en de logeerkamer. Kussens zorgen voor sfeer en bieden zachte of juist stevige ondersteuning aan het hoofd en de nek. Soms is het zelfs prettig om een kussen tussen de knieën te leggen, zodat je rug rechter blijft wanneer je op je zij ligt. Een zwangerschapskussen leek ons wat overdreven. En toen ontdekten we het comfort ervan.

Onze absolute #1: dit is het beste zwangerschapskussen

Het merk Ella heeft meerdere zwangerschapskussen, maar het kussen in de vorm van een C steunt precies op de juiste plekken. Doordat het kussen van binnen stevig is en van buiten een zachte stof heeft, blijft je houding goed wanneer je richting het einde van de negen maanden gaat. Vinden we de kussens per definitie mooi? Nee, meestal zijn het ondingen om te zien, maar dat neemt niet weg dat ze immens veel comfort bieden en dat is waar het je bij een zwangerschapskussen toch om gaat.

Snel overzicht: Deze zwangerschapskussens raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze zwangerschapskussenElla Zwangerschapskussen XXL U-Vorm: Een comfortabele keuze voor wie van ruime afmetingen houdt. Dit kussen heeft een ritsbare hoes die in de wasmachine kan, wat het onderhoud aanzienlijk vergemakkelijkt. De U-vorm biedt extra ondersteuning en maakt het mogelijk om zowel op de zij als op de rug te liggen. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor kleurvariatieLitollo® Zwangerschapskussen XXL: Dit product onderscheidt zich door zijn brede scala aan kleuren. Beschikbaar in blauw, grijs, geel, groen, roze en wit, dit kussen zal zeker elke slaapkamer opfleuren. Het formaat en de ondersteuning zijn ook indrukwekkend. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor extra lengteZwangerschapskussen – Voedingskussen (merkloos): Met een lengte van 300 cm biedt dit kussen een ongeëvenaarde lengte voor extra comfort. Het kussen is niet alleen nuttig voor de slaap, maar kan ook worden gebruikt tijdens de voeding. Let op, na enige tijd kan het nodig zijn om de vulling bij te vullen om de stevigheid te behouden. >> Bekijk bij Bol.com

Wie zijn wij om zwangerschapskussens te reviewen?

Na die eerste kennismaking raakten we alleen maar enthousiaster. We gingen op zoek naar andere modellen, zodat we konden vergelijken wat het effect van de verschillende kussens was en welke in ons geval het beste lag. Het grootste verschil vind je tussen de ‘gewone’ rechthoekige modellen die alleen wat langer zijn en de vreemd gevormde ‘krullen’ waarin je lichaam precies past. Ons testpanel kon niet wachten om de kussens uit te proberen en vooral om te merken hoe veel beter het slaapt.

Waarom kritisch blijven bij zwangerschapsproducten?

In een wereld die bijna alleen nog maar draait om marketing en (online) verkopen, is de fabrikant niet altijd geïnteresseerd in het maximale halen uit een product. Je ziet dat er dan jaren geleden een kussen gelanceerd is, maar dat er daarna nooit meer iets aan verbeterd is. Feedback van klanten wordt naast zich neergelegd. Er wordt geen onderzoek gedaan naar betere materialen of andere vulling die innovatief is. Je zult dus echt zelf onderzoek moeten doen naar kwaliteit.

Eerste kat-uit-de-boom-kijk reactie van onze kant

In de showroom bij een babyzaak hadden we al wel eens een zwangerschapskussen gezien. We vonden het toen geen aantrekkelijk ding en wisten nog niet van de positieve effecten. Ook was het kussen al vies – waarvan we later concludeerden dat dat vaker voorkomt bij showmodellen – en begonnen de naden al los te laten. We waren kort gezegd helemaal niet onder de indruk van zwangerschapskussens en hebben er daarna niet meer naar omgekeken.

Wat belooft een fabrikant van zwangerschapskussens en kan dat wel?

Fabrikanten proberen vaak een zo mooi mogelijk product neer te zetten, maar soms wordt er aan producten voor in de showroom of bij testproducten meer aandacht besteed aan de kwaliteit dan tijdens de rest van het normale productieproces. Ze willen dan vooral positieve reviews krijgen om de klant voor een goed imago van het kussen te laten zorgen, maar schroeven daarna de eisen terug. Dat betekent dat wat je werkelijk in huis haalt van mindere kwaliteit is dan wat je oorspronkelijk zag.

Waar dus op letten? De criteria bij zwangerschapskussens

Wanneer je alleen op de prijs afgaat en het goedkoopste product wilt, weet je dat je op de koffie kunt komen. Een zelfde product via een prijsvechter hoeft niet per definitie slecht te zijn, maar de kans is wel groot dat het niet dezelfde kwaliteit heeft als wat de grote merken aanbieden. Ook daar kun je een keer pech hebben, maar dan wordt er over ruilen of een nieuwe hoes voor het kussen niet moeilijk gedaan.

Welke criteria hebben wij daarom gehanteerd bij dit onderzoek naar zwangerschapskussens? Het zijn de volgenden:

 • Materiaal: de vulling aan de binnenkant is stevig, maar niet hard en de buitenzijde is lekker zacht, maar niet pluizig.
 • Fabricage: zijn de naden goed weggewerkt en stevig?
 • Ontwerp: is het kussen geschikt voor een groeiende buik en de rest van het zwangere lichaam?
 • Uitstraling: krijg je leuke prints of kleurtjes, zodat een dergelijk groot kussen niet te saai wordt?

Hoe zijn de diverse zwangerschapskussens getest? Ontdek de onderzoeksdata

Na het bezoek aan de showroom met babyspullen wisten we in ieder geval waar we op wilden letten. Daarna begon de ontdekkingsreis naar welke kussens er allemaal voor zwangere dames zijn en welke het beste bij elk lid van het testpanel zou passen. De maat die je aanschaft en je eigen lichaamsbouw tellen namelijk ook mee. Verder weet je van de kussens die je tot nu toe gebruikte om te slapen hoe dik en stevig ze waren en of er een vergelijkbaar zwangerschapskussen is.

De top 10 beste zwangerschapskussens

1.     Ella zwangerschapskussen XXL C-vorm

Dit kussen heeft een afneembare hoes, waardoor je deze fijn kunt wassen als hij vies is geworden of niet meer fris ruikt.

Pluspunten:

 • Het kussen in de maat XXL is 150 bij 70 centimeter groot.
 • Door de C-vorm zit er in het midden een opening waar je lichaam zijwaarts in past. Voor je arm is er dan een uitsparing in de C.
 • Het kussen is in neutrale kleuren als licht- en donkergrijs verkrijgbaar.

Minpunten:

 • Het grijs is misschien neutraal en past daarom in elke slaapkamer, maar heel vrolijk is de kleur niet.

2.     Ella Zwangerschapskussen XXL U-Vorm

Van hetzelfde merk als de nummer een in dit overzicht komt het zwangerschapskussen in de U-vorm. Je legt dit kussen als het ware ondersteboven (met de opening van de U naar beneden), zodat je hoofd op het kortste eind kan leunen en je je benen over een van de pootjes van de U kunt leggen.

Pluspunten:

 • Ook aan deze hoes zit een rits, waardoor je de hoes altijd zelf in de wasmachine kunt reinigen. Je hebt de stomerij hiervoor dus niet nodig.
 • De U-vorm is 140 bij 80 centimeter groot.
 • Behalve op je zij kun je bij dit kussen ook op je rug in het midden van het kussen gaan liggen. Dat is bij de C-vorm een stuk lastiger.

Minpunten:

 • Ook bij dit Ella kussen is de keuze in kleuren of motiefjes beperkt. Je kunt kiezen tussen twee grijstinten.

3.     Litollo® Zwangerschapskussen J-vorm

Een ander bekend merk is Litollo. Dit kussen heeft een J-vorm en verschilt van de nummer een en twee op deze lijst, doordat je eigenlijk ongeveer de helft van het formaat hebt. Je gebruikt het kussen wanneer je op je zij gaat liggen ook aan die kant.

Pluspunten:

 • Het kussen is minder groot en daarom makkelijker te verplaatsen wanneer je draait.
 • Het zwangerschapskussen is niet alleen in grijs, maar ook in geel en groen verkrijgbaar.
 • Je kunt het kussen ook in je nek gebruiken door het aan de bovenkant van je lichaam te leggen.
 • Het kussen is 145 bij 50 centimeter groot.

Minpunten:

 • Iemand die onrustig slaapt wil misschien liever het grotere kussen in de U-vorm van Ella dat aan alle kanten het lichaam ondersteunt.

4.     Litollo® Zwangerschapskussen XXL

Dit kussen van Litollo is eigenlijk het dubbele van de J-vorm, oftewel het lijkt om de U-vorm, net als bij het merk Ella.

Pluspunten:

 • Dit kussen is in veel meer kleuren te krijgen en kan daardoor beter in je interieur passen. Er is: blauw, grijs, geel, groen, roze en wit.
 • Dit kussen is 140 bij 80 centimeter groot.

Minpunten:

 • Soms zou je de ‘poten’ van dit kussen net ietsje langer willen hebben.

5.     Litollo® Zwangerschapskussen C-vorm

Het derde zwangerschapskussen van Litollo heeft een C-vorm. Een arm en been liggen onder het langste deel van het kussen en de andere arm en het andere been leg je op het kussen.

Pluspunten:

 • Door het kussen dat tussen je benen rust, voel je minder druk op je rug.
 • De stof is lekker zacht en nodigt uit tot knuffelen. Het ligt dus prettig.
 • Ook hier biedt Litollo diverse kleurmogelijkheden: grijs, blauw, groen, geel, roze en wit.

Minpunten:

 • De stof is prettiger in de winter dan in de zomer, want dan wordt het te snel warm door de zachtheid.

6.     Zwangerschapskussen – Voedingskussen (merkloos)

Dit kussen heeft een lekker fel kleurtje en past dan ook prima in een vrolijk interieur. Het frist heel je kamer op.

Pluspunten:

 • De maat van dit kussen is 300 bij 45 centimeter.
 • Dit kussen is niet alleen fijn om mee te slapen, maar ook om je baby te eten te geven.
 • Die lastige nachten met vervelende lighoudingen zijn voorbij met de steun die je uit dit kussen haalt.
 • Mogelijke kleuren: groen, beige, blauw, rood, roze in effen kleuren en daarnaast heeft het merk ook stipjes, sterren en andere figuurtjes.

Minpunten:

 • Na dit kussen een tijdje te hebben gebruikt, is er vaak de wens om de vulling aan te vullen, zodat de stevigheid terugkeert.

7.     Zwangerschapskussen – Voedingskussen (merkloos)

Dit kussen heeft leuke nopjes in dezelfde kleur als de rest van het zwangerschapskussen. Het materiaal is lekker zacht en aaibaar. Je ligt er graag tegen.

Pluspunten:

 • Je hebt dezelfde kleurmogelijkheden en prints als bij de nummer zes op deze lijst.
 • Het kussen is 300 bij 45 centimeter groot.

Minpunten:

 • Let op bij het wassen van de hoes, want als je de verkeerde temperatuur instelt, krijg je de vulling er niet meer fatsoenlijk in.

8.     Osteomedix® – Ergonomisch Lichaamskussen – Zwangerschapskussen – Voedingskussen

Dit zwangerschapskussen valt in de categorie, hoe simpeler, hoe beter. Het heeft een rechthoekige, langwerpige vorm en geen enkele ronding.

Pluspunten:

 • Het kussen is precies goed qua fermheid van de vulling, zodat het prettig ligt.
 • Het model bevordert een goede slaaphouding, zodat je minder klachten ervaart en de nacht weer goed doorkomt.
 • De maat is 140 bij 40 centimeter, maar doordat het kussen vacuüm verpakt wordt, is de doos waarin het kussen komt veel kleiner.

Minpunten:

 • Zonder rits kun je dit kussen alleen aan de buitenkant wassen en niet zoals bij de anderen de vulling eruit halen en in de wasmachine doen.
 • Je kunt extra kussenslopen kopen die je wel kunt wassen, maar let dan wel op de maat.
 • Je moet dit kussen goed laten rusten bij het uit de vacuüm verpakking halen.

9.     Nagui Zwangerschapskussen

Het kussen van Nagui is fijn voor en na de zwangerschap, doordat je voldoende steun bij het liggen ervaart. Ook kun je het kussen voor tijdens de voeding als ondersteuning gebruiken.

Pluspunten:

 • Dit kussen heeft een leuk detail, namelijk een naad in een andere kleur.
 • Het kussen is te koop in denimblauw, roze en lichtgrijs.
 • De afmeting van het kussen is 115 bij 65 centimeter.

Minpunten:

 • Bij diverse tests bleek de vulling na een tijdje niet meer voldoende stevigheid te bieden.

10.  Slaapcity® Zwangerschapskussen

Ook dit kussen heeft een hoes die je kunt verwijderen om te wassen en dat maakt hem in vele gevallen prettiger in het gebruik.

Pluspunten:

 • De stof is van katoen en dat ligt heerlijk zacht.
 • De stof van dit kussen is grijs of blauw.
 • Je gebruikt dit kussen niet alleen om in te liggen, maar kunt het ook zo plaatsen dat je er prettig in zit.

Minpunten:

 • De ervaringen met ons testpanel waren verschillend. Sommigen waren dolenthousiast en wilden geen ander kussen, terwijl anderen iets te weinig steun hadden aan het zwangerschapskussen.

Beste uit de test

De merken Ella en Litollo komen als beste uit onze testperiode. Over het algemeen zijn de kussens van Litollo wel iets betaalbaarder en zit Ella in het hoogste prijssegment. Wij ervaren beide merken als prettige kussens die het lichaam precies op die plek ondersteunen waar het die steun nodig heeft. Zo’n groot kussen als een zwangerschapskussen is wel even wennen en als je in een tweepersoonsbed ligt, heeft de ander er soms last van. Dat neemt niet weg dat het helpt bij klachten.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Kortom

Wie behoefte heeft aan een ander kussen dan wat er nu al in huis is en tussen de 45 en 80 euro over heeft voor een speciaal zwangerschapskussen, heeft aan deze top tien voldoende om te kunnen kiezen. Kijk naar de stevigheid, de stof, de print en de kleur om te bepalen wat je wilt bestellen. Bovenal let je op de vorm en hoe je zelf ligt, zodat je dat kiest wat bij jou en je lighouding past.