Zodra je met je baby naar buiten gaat, kunnen UV-stralen de huid al bereiken. Je hebt daarom niet voor niks een buggy met zonneparasol, want hiermee kun je het gezichtje en de oogjes beschermen tegen straling. In Nederland weet je hoe intens de zon kan zijn en meestal valt dit wel mee en smeer je niet elke keer zonnebrand op wanneer je naar buiten gaat. Op vakantie is dit echter weer een heel ander verhaal, want daar kan de zon veel sneller verbranden. Je huid verdient daarom zonnebrand.

Inhoud van deze pagina:

Disclaimer vooraf: wij geven géén gezondheidsadvies rondom baby-zonnebrand

Alle uitingen van Bestekinderadvies.nl zijn louter meningen van de redactie en kunnen op geen enkele wijze worden opgevat als een persoonlijk gezondheid- of veiligheidsadvies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer producten over te gaan.

Wij doen geen enkele aanbeveling over de medische voordelen van zonnebrandmiddelen. Deze website is enkel voor educatieve doeleinden. De uitingen van Bestekinderadvies.nl hebben uitsluitend een educatief karakter over wat voor producten er beschikbaar zijn voor kinderen en kunnen op geen enkele wijze als medisch advies of veiligheidsadvies worden opgevat.

Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aankoopbeslissingen en consumptiebeslissingen. Lees altijd de bijsluiter c.q. de tekst op de buitenverpakking. Lees voor het kopen eerst de aanwijzingen op de verpakking. Hier lees je onze volledige disclaimer.

Zoeken naar de ideale babyzonnebrand

Voor een babyhuidje geldt minimaal hetzelfde als voor je eigen huid, maar liever nog smeer je het eerder en met een hogere factor in. Een jong huidje heeft nog niet kunnen wennen aan de zon en als er ook nog een windje staat, heb je voor je het weet een huid die te lang zonder bescherming in de buitenlucht is geweest. Ga je tijdens de vakantie ook nog naar het strand of het zwembad, dan is het weer een heel ander verhaal, want je kindje gaat natuurlijk mee het water in.

Onze #1: dit is de beste babyzonnebrand

De zonnebrandcrème met factor 30 van Naïf is geschikt voor zowel kinderen als baby’s. Ondanks dat de prijs van deze zonnebrand wat hoger ligt dan vele andere merken, is de werking goed en zijn de ingrediënten van natuurlijke oorsprong. De zonnebrand is zelfs geschikt voor pasgeboren baby’tjes. Verder is deze crème bestand tegen water, waardoor je niet bij elk zwemrondje met je baby weer opnieuw het lichaampje in moet smeren.

Snel overzicht: Deze producten raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Onze #1 beste zonnebrand voor je babyNaïf Natuurlijke Zonnebrandcrème factor 30: Volgens ons is SPF30 precies wat je zoekt in een zonnebrand en er zitten geen onnodige ingrediënten in dit product.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste hydraterende zonnebrandZwitsal Voor en Na ’t zonnetje 0% parfum: Deze zonnebrand is ook een fijne aftersun om het huidje van je kleine gezond te houden.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste biologische zonnebrandBema Cosmetici Biologische Zonnebrand: Mocht je op zoek zijn naar een ‘natuurlijker’ product, dan raden we deze zonnebrand aan.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom reviewen wij babyzonnebrand?

Je kunt niet zomaar elke zonnebrand gebruiken voor het babyhuidje. Zelf loop je misschien helemaal weg met de geur van heerlijke kokos van de Tropical zonneolie, maar dit is helemaal niet geschikt voor baby’s of kinderen. Ook moet je aan de juiste beschermingsfactor denken, want voor jezelf vind je factor 20 misschien al voldoende, maar voor je baby is factor 30 of 50 veel beter. Om te checken welke zonnebrand nu goed werkt bij baby’s, hebben we vandaag een review over babyzonnebrand.

Waarom kritisch blijven bij zonnebrand voor kleintjes?

Het is zo makkelijk om een goedje in een flesje te stoppen, het flesje te voorzien van een leuke of weldoordachte opdruk en zo ouders te verleiden jouw product te verkopen. Je merkt het al aan de reclames op televisie: bij veel producten staan er hele zinnen met kleine lettertjes onder in beeld. Deze zinnetjes gaan zo snel en de letters zijn zo klein, dat je niet eens kunt lezen wat er staat. Bij zonnebrandcrème voor je baby wil je een product dat werkt en net niet een mooie verpakking.

Zonnebrand is toch gewoon zonnebrand?

Zoals we al eerder aangeven is de ene zonnebrand niet gelijk aan de andere. Er zitten stofjes in die voor de volwassen huid misschien minder schadelijk is als voor kleintjes. De factor is vaak lager en de crème blijft niet altijd goed op de huid zitten. Als volwassene kun je je eigen huid in de gaten houden en weet je dat je zonnebrandcrème na het zwemmen wel eens verdwenen kan zijn. Een baby heeft echter de constante zorg van de ouders nodig en dat geldt zeker voor bescherming tegen de zon.

Wat belooft de fabrikant van zonnebrandproducten doorgaans?

 • Fabrikanten geven op het label aan wat de ingrediënten van de babyzonnebrand zijn, maar op de voorkant van de verpakking staat vaak een veel positiever verhaal.
 • Ze geven duidelijk aan voor welke doelgroep de zonnebrand geschikt is en ook staat aangegeven hoe je de zonnebrand dient te gebruiken.
 • Fabrikanten verkopen babyzonnebrand vaak in verschillende soorten verpakkingen. Je hebt een gewone schenkfles of tube, maar ook flessen met een spraydop. Het een verspreidt beter dan het ander of leidt juist sneller tot verspilling.

Waar op letten bij babyzonnebrand? Criteria voor de selectie van zonnebrand

Om te kunnen bepalen wat goede babyzonnebrand voor jouw baby is, moet je allereerst het huidje van je eigen kindje goed kennen. Een donkere huid kan vaak iets meer hebben dan een zeer blanke babyhuid. Over het algemeen hebben wij in deze test rekening gehouden met de volgende elementen:

 • Dikte van de crème – is de babyzonnebrand goed uit te smeren?
 • Inhoud – hoeveel zit er in een fles of tube en hoe lang doe je hiermee?
 • Ingrediënten – zitten er geen stoffen in de crème verwerkt die schadelijk voor de babyhuid kunnen zijn en irritaties of vlekken kunnen veroorzaken?
 • Geur – enerzijds wil je een prettige geur bij zonnebrandcrème, maar aan de andere kant heb je liever geen toegevoegde parfums die weer met de huid kunnen reageren.

Hoe is babyzonnebrand getest? Onze onderzoeksdata

Ons testpanel is benaderd om de proef op de som te nemen en de babyzonnebrandcrèmes een kans te geven. We hebben echter wel een voorselectie gemaakt en alle crèmes die beschikbaar waren zelf gekocht en op onze eigen huid getest. Zo bleek al snel welke babyzonnebrand veel te dik op de huid bleef liggen en maar moeilijk uit te smeren was. Deze crème heeft daarna niet meer meegedaan aan de rest van de test. Ook extreme geuren werden uitgesloten. Zo komen we tot onderstaande top tien.

De top 10 met beste babyzonnebrand

1.     Naïf Natuurlijke Zonnebrandcrème factor 30 – voor baby en kind – 100 ml

De winnaar in deze test is van Nederlandse bodem en bestaat uit natuurlijke ingrediënten.

Pluspunten:

 • Er zitten geen parabenen of andere voor de huid gevaarlijke stoffen in deze zonnebrand verwerkt.
 • De zonnebrand kan zelfs bij net geboren baby’tjes opgesmeerd worden en bescherming bieden.

Minpunten:

 • Niet iedereen uit ons testpanel vond de geur even prettig.

2.      Zwitsal Voor en Na ’t zonnetje 0% parfum – Zonnespray 200 ml + Aftersun 150 ml – factor 50

In deze set van Zwitsal zit zowel een zonnebrand als aftersun voor de baby.

Pluspunten:

 • De zonnebrand zit in een handige fles met spuitdop en dit brengt iets makkelijker aan dan een tube. Je verbruikt zo ook minder, omdat je de hoeveelheid die je sprayt meteen op de huid ziet en de crème doe je eerst in je hand voordat je begint met smeren. Dan gebruik je snel te veel.
 • De voornaamste feedback die we van het testpanel terug hebben ontvangen, is dat deze zonnebrand snel intrekt en daardoor niet de kans krijgt om te plakken.

Minpunten:

 • Je bent voor twee producten wel bijna 30 euro kwijt.

3.      Nivea – babyzonnebrand – 200 ml – Factor 50

De crème werkt extra goed, ook als je met je kleintje het water ingaat.

Pluspunten:

 • Nivea heeft deze babyzonnebrand speciaal ontwikkeld voor de babyhuid die extra gevoelig voor het zonnetje blijkt te zijn.
 • Bij voldoende en regelmatig smeren beperk je schade aan de huid door de straling van de zon.

Minpunten:

 • Het vervelendste aspect van deze zonnebrand is de dikte, want voor een langdurige waterbestendigheid moet je een iets dikkere crème hebben en dit is weer wat lastiger uit te smeren. De baby vond dit niet altijd fijn.

4.      Azeta Bio – biologische zonnebrand voor de baby – factor 50 – 100 ml

Voor ouders die veel met biologische producten hebben, is er nu ook deze zonnebrand voor de baby.

Pluspunten:

 • De fles heeft een pompje en hierdoor is de crème prettig te doseren.
 • Je kunt deze crème al vanaf de allereerste dag na de geboorte opsmeren om de huid van je baby bij het naar buiten gaan te beschermen.

Minpunten:

 • Dit is wel een zeer prijzige babyzonnebrand, zeker als je je ook nog realiseert dat er maar 100 milliliter in de fles zit.

5.      SOL Léon – zonnebrand in spray met factor 50 – speciaal voor baby’s  – 150 ml

Met de zonnebrand van SOL Léon bescherm je de huid van je baby goed tegen verbranden.

Pluspunten:

 • De crème beschermt niet alleen tegen de zon, maar hydrateert ook nog eens fijn.
 • Met natuurlijke ingrediënten als wortelolie, kamille en shea boter klinkt dit als een veilige zonnebrandcrème voor de babyhuid.

Minpunten:

 • Deze crème is niet dermatologisch maar fotodermatologisch getest.

6.      Bema Cosmetici Biologische Zonnebrand voor de Baby – factor 50 – 100 ml

Dit is de tweede zonnebrandcrème voor baby’s op biologische basis.

Pluspunten:

 • Met factor 50 ben je het veiligst uit als het om beschermen tegen zonnestralen aankomt.
 • De crème zit in een handige knijptube.

Minpunten:

 • We schrikken wel een beetje van de lijst met ingrediënten op het label.

7.      SOL Léon – zonnebrand in spray met factor 30 – speciaal voor baby’s  – 150 ml

Dit is de volgende zonnebrand van SOL Léon, maar nu gaat het om factor 30 in plaats van 50.

Pluspunten:

 • Na het sprayen van de crème op de huid trekt deze snel in. Het plakt niet en voelt eigenlijk heel prettig aan.
 • Met smeren heb je een dikkere, witte crème nodig om te zien dat je het hele lichaampje dat aan de zon bloot wordt gesteld ingesmeerd is. Bij de spray heb je dit probleem niet.

Minpunten:

 • Als er een beetje crème aan je vingers komt, kan de sprayknop wel iets lastiger in te duwen zijn.

8.      Alphanova Sun biologische zonnebrand in een spray – speciaal voor de baby in factor 50 – 125 ml

Dit is de volgende biologische zonnebrand voor baby’s.

Pluspunten:

 • De zonnebrand met hoge factor heeft niet alleen biologische ingrediënten die beter zijn voor de huid, maar ook richt dit minder schade aan aan het milieu. Zelfs in de zee of oceaan gaan, kan geen kwaad met deze zonnebrand.
 • Je kunt deze zonnebrand niet alleen op het lichaampje van de baby, maar ook op het gezichtje gebruiken.

Minpunten:

 • De meeste zonnebrandcrèmes komen in flessen van 200 milliliter en ook deze van Alphanova is sneller op, doordat er maar 125 milliliter in de verpakking zit. Dan is de zonnebrand vrij prijzig.

9.     Derma Eco Baby Mineral zonnebrandcrème lotion in factor 30 – 150 ml

Een zonnebrand die ook van een keurmerk is voorzien, doet het altijd goed.

Pluspunten:

 • Er zijn geen stoffen in de zonnebrand verwerkt waarmee een reactie met de huid kan komen.
 • In eerdere tests zijn er geen allergische reactie op deze zonnebrand geweest.
 • De crème kan ook bij net geboren baby’s opgesmeerd worden.

Minpunten:

 • Deze crème is niet waterbestendig en moet dus herhaaldelijk aangebracht worden om goed te kunnen werken.

10.   Mustela babyzonnebrand in spray met factor 50 – 200 ml

Deze zonnebrand zit weer in een fles met spraydop.

Pluspunten:

 • Hoewel deze zonnebrand voor baby’s geschikt is bevonden, geeft Mustela zelf duidelijk aan dat je de huid van je baby niet direct moet blootstellen aan de zon. Je smeert deze crème dan ook op wanneer je met je baby in de schaduw verblijft.
 • Verder geven ze goede adviezen over hoe de huid en oogjes te beschermen wanneer je wel met je kleintje de zon in gaat. Het lijkt dus niet alleen een merk dat vooral de crème wil verkopen.

Minpunten:

 • Er zit een lange lijst aan basisstoffen bij deze crème en behalve water zit er verder weinig herkenbaars bij waardoor de indruk bestaat dat er toch schadelijke stoffen voor de huid in verwerkt kunnen zijn.

Beste uit de test

Nivea en Zwitsal zijn bekende merken en ook hun babyzonnebrand komt goed uit de test. Toch zijn er tegenwoordig steeds meer ouders die stil staan bij milieuvriendelijkheid en biologische ingrediënten in een product. Ze willen dit niet meer alleen voor henzelf, maar ook voor hun baby of kind. Inmiddels zijn er voldoende verzorgingsproducten op de markt die aan deze eis voldoen en zo ook babyzonnebrand.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Samenvattend

Kijk bij zonnebrand voor je baby vooral niet alleen naar de prijs, maar voornamelijk naar de werking. Soms is het even uitproberen welke crème fijn smeert en lang beschermt. Heb je je merk gevonden? Dan is het nog even uitzoeken welke factor je nodig hebt. Voor de allerkleinsten is factor 50 aan te bevelen.