Als kersverse ouders is het soms een hele ontdekkingstocht om uit te vinden welke luier het beste bij je baby zit. Je wilt geen ongelukjes waarbij de luier te los blijkt te zitten en je het hele bedje weer kunt verschonen, maar ze mogen nou ook weer niet te strak zitten waardoor het de bloedsomloop dwars zit en je de te strakke rand van de luier in het huidje ziet zitten. Daarnaast heb je tegenwoordig niet alleen maar meer de bekende merken, zoals Pampers. Vandaar deze review.
Het vinden van de perfecte luier
De ideale luier vinden is niet alleen lastig omdat er zoveel verschillende soorten en maten op de markt gebracht zijn, maar het is ook nog eens een uitdaging omdat je kleintje groeit en de ene maat luier van de ene op de andere dag ineens niet meer zo fijn zit. Je moet dan een maatje groter en kunt de rest van het pak dat je in huis hebt niet meer gebruiken. Het is daarom ook niet altijd slim om te grote verpakkingen te kopen, tenzij je kleintje nog niet zo hard groeit natuurlijk.
Onze topper: dit is de beste luier
Wij zijn aangenaam verrast door de luiers van het merk Muumi Baby. Het was voor ons geen bekend merk en wij wisten eigenlijk alleen maar van de grote merken en de eigen luiers van drogisterijen. Muumi Baby heeft een ecologische luier ontwikkeld die op een minder schadelijke manier voor het milieu geproduceerd wordt. Het merk komt van oorsprong uit Finland en daar zijn ze blijkbaar een stuk milieubewuster. Dat de luier ook nog goed werkt en lekker zit is het voornaamste.
Snel overzicht: Deze luiers/pampers raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Onze #1 duurzame luiers | Eco Muumi Baby luiers: Deze ecologisch verantwoorde luiers raden we aan voor de ouders die om het milieu geven én iets meer te besteden hebben. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com) |
Beste luierbroekjes | Etos luierbroekjes: Deze luiers vonden we het handigst in gebruik. Deze raden we aan voor iedere ouder. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com) |
Beste zwemluiers | Huggies Little Swimmers: Deze luiers zijn speciaal ontwikkeld voor in het zwembad waardoor je zorgeloos met je kleine het water in kan. >> Check laagste prijs (momenteel bol.com) |
Waarom reviewen wij luiers?
Wanneer een luier goed zit bij je kindje, merk je er bijna niks van. Pas wanneer het mis gaat, ga je kijken of het aan de luier ligt. Het kan van alles zijn: de inhoud van de luier komt er tijdens het slapen te snel uit en de luier houdt de substantie dus niet lang genoeg vast, de baby krijgt uitslag op de billetjes en blijkt een soort reactie op de luier te krijgen, maar het kan ook gebeuren dat de luier zelf goed is, maar de sluiting te wensen overlaat. De beste luier heb je dan ook graag vanaf het begin.
Waarom kritisch blijven bij luiers?
Luiers zijn big business. Iedereen heeft ze nodig, want er blijven kinderen geboren worden. Ook het gedrag van de mens verandert. Vroeger kocht men luiers van stof die na elke verschoonbeurt gewassen werden. Er was toen amper nog sprake van wegwerpluiers, maar ouders willen meer gemak en de fabrikant die speelt daar handig op in. Aan een wegwerpluier kun je immers meer geld verdienen dan aan een herbruikbare luier. Toch zijn ook niet alle wegwerpluiers hetzelfde.
Is de ene luier nou zoveel anders dan de andere luier?
Het antwoord op deze vraag is dus een volmondig ‘ja’. Er zijn luiers waarbij veel meer stilgestaan wordt bij het productieproces van de luier en bij de materialen die erin verwerkt worden. Je kunt je voorstellen dat synthetische grondstoffen sneller tot een huidirritatie kunnen leiden dan natuurlijke grondstoffen. En aangezien kindjes steeds gevoeliger worden en sowieso al gevoeliger voor hun omgeving zijn zodra ze de buik verlaten hebben, mag je hier best eens over nadenken.
Wat beloven luierfabrikant meestal?
- Ze zeggen allemaal dat ze je baby of kind voor een bepaalde tijd droog houden.
- Fabrikant geven op de verpakking duidelijk aan voor welk gewicht of welke leeftijd de luier geschikt is om te dragen.
- Verschillende merken hebben extra producten op de markt gebracht, zoals broekjes die je aan kunt trekken of speciale luiers die je je baby tijdens het zwemmen aan kunt doen.
Waar op letten bij luiers kopen? Criteria in deze review
Om te achterhalen wat het best scorende product in deze recensie is, hebben we gekeken naar de volgende onderdelen en deze met elkaar vergeleken:
- Effect – een luier moet vooral doen wat het zegt: je baby gedurende een x aan tal uren droog houden en niet lekken.
- Maat – er moet vanaf de geboorte een luier zijn en daarna moet overgestapt kunnen worden naar een volgende maat.
- Sluiting – de sluiting moet voor de ouder handig te gebruiken zijn, goed blijven zitten en niet goed open te maken zijn door de baby.
- Milieuvriendelijkheid – dit aspect wordt steeds belangrijker en hierbij let je op het materiaal dat voor de luier gebruikt wordt en het fabricageproces.
Hoe zijn de diverse luiers getest? Onze onderzoeksdata
Voor deze test hebben we een panel samengesteld waarbij er diverse leeftijden bij de baby’s waren. Ieder panellid heeft diverse soorten luiers in de geschikte maat gekregen om gedurende een bepaalde periode te testen. Bij niet voldoen aan de verwachtingen schakelde men meteen over naar een andere luier en de slecht functionerende luier werd dan uitgesloten van de rest van de testfase.
De top 10 met beste luiers
1. Eco Muumi Baby luiers maat 6 – van 12 tot 24 kg – 108 stuks – ecologisch
Deze ecologisch verantwoorde luiers zijn ongeveer twee keer zo duur als de minder (of niet-) milieuvriendelijke varianten, terwijl de werking net zo goed of zelfs beter is.
Pluspunten:
- Dit luiermerk heeft allerlei labels en keurmerken die staan voor de ecologische kwaliteit. Je weet dus dat het in dit opzicht goed zit met een wellicht wat onbekender merk als Muumi Baby.
- Wij waarderen vooral de natuurlijke ingrediënten die niet direct verantwoordelijk zijn voor allerlei huidirritaties bij de baby. Het materiaal van de luier voelt daarnaast net zo zacht aan.
- Zelfs de verpakking is milieuvriendelijker.
Minpunten:
- Als je het budget gewoonweg niet hebt, krijg je voor de prijs van deze luiers bij andere merken twee keer zoveel producten.
2. Pura Eco-Friendly luiers Maat 4 – van 7 tot 18 kg – 145 luiers – ecologisch
Pura is nog een merk met ecologische luiers.
Pluspunten:
- Ook in deze luiers zit geen chloor verwerkt en ook is de luier niet voorzien van allerlei parfums om geurtjes te maskeren.
- De kwaliteit van dit product is echt goed en het testpanel komt geen enkele keer terug met feedback dat de luier zou lekken.
Minpunten:
- Hoewel deze luier minder belastend is voor het milieu, betaal je er nog steeds bijna twee keer zoveel voor als bij een traditionele luier van het merk Pampers of Huggies.
3. Etos luierbroekjes maat 5 – van 12 tot 18 kg – 99 stuks
Dit zijn geen gewone luiers, maar luierbroekjes die je aan kunt trekken.
Pluspunten:
- De broekjes voelen zacht aan en het makkelijk aan- en uittrekken doet niks af aan de kwaliteit van het materiaal.
- Bij sommige luiers is het even puzzelen welke kant de voorkant is, maar door de Woezel en Pip tekening is hierover geen twijfel meer.
Minpunten:
- Het openscheuren van de luierbroekjes vraagt even wat oefening.
4. Pampers Active Fit Maat 3 – van 5 tot 9 kg – Maandbox met 204 Luiers
Pampers heeft diverse soorten luiers en de ‘active fit’ is speciaal bedoeld voor de kleintjes die beginnen met bewegen en op onderzoek uitgaan.
Pluspunten:
- De Pamper zou tot 12 uur bescherming bieden.
- De opstaande randjes voorkomen doorlekken en dat is wel wat je als ouder verwacht bij je keuze voor een luier.
Minpunten:
- Niet alle testleden zijn blij met de voordeelverpakking. Bij eerder gebruik – maar geen aanbieding – was de kwaliteit goed, maar nu lekt de luier wel vaker door. Het vermoeden ontstaat dat de voordeelverpakking gevuld worden met luiers van B-kwaliteit, maar dat kunnen we niet onafhankelijk beoordelen.
5. Pampers Baby-Dry Pants Luierbroekjes – Maat 4 – van 9 tot 15 kg – Maandbox met 160 stuks
Ook Pampers heeft luierbroekjes en je leert je kind zo de overstap van luier naar straks een normale onderbroek.
Pluspunten:
- De baby-dry luierbroekjes variant kan veel meer vocht vasthouden dan de normale Pamper.
- Dit luierbroekje kan zowel overdag als ’s nachts gedragen worden en lekt ook niet bij het overbruggen van langere perioden.
Minpunten:
- De luierbroekjes kan meer vocht vasthouden, maar zodra het punt bereikt is, lekt hij toch door.
6. Pampers Baby-Dry Luiers – Maat 8 – boven de 17 kg – Maandbox met 100 stuks
Dit zijn wel weer gewone luiers en geen luierbroekjes.
Pluspunten:
- Vooral de mate van absorptie valt op bij deze luier. Zelfs bij baby’s die ’s nachts nog veel plassen, is er geen sprake geweest van lekkages.
- De luier zit goed om het lichaam en knelt niet.
Minpunten:
- Ze zijn prijziger dan vele andere gewone luiers en dus bijna net zo deur als ecologisch verantwoorde luiers.
7. Huggies Little Swimmers – zwemluiers – maat 2/3 – van 3 tot 8 kg – voordeelverpakking met 36 zwemluiers
De ‘Little Swimmers’ is een speciaal ontwikkelde luier voor in het zwembad.
Pluspunten:
- De zwemluier is zelfs voor de allerkleinsten (tot 6 maanden) geschikt, waardoor je al vroeg met je baby kunt gaan zwemmen. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje en schept ook een band.
- Het luierbroekje is makkelijk aan te trekken en doordat er geen aparte sluiting is, kan deze ook niet losgaan in het water. Dat voorkomt genante momenten.
Minpunten:
- Deze luier is stukken duurder dan een gewone luier, maar aangezien je ze alleen voor het zwemmen gebruikt, zijn ze wel superhandig en dus de prijs waard.
8. DryNites absorberende luierbroekjes – voor meisjes – 3 tot 5 jaar of 16 tot 23 kg – 30 stuks
Wanneer je kindje iets ouder wordt, kan het nog gebeuren dat er ’s nachts ongelukjes zijn met plassen. Dit luierbroekje helpt dan.
Pluspunten:
- Het luierbroekje lijkt op een gewone onderbroek en hierdoor schaamt je kind zich niet voor het bedplassen gedurende de nacht.
- De luierbroekjes kunnen een aanzienlijke hoeveelheid vocht vasthouden, waardoor wisselen gedurende de nacht niet nodig is.
Minpunten:
- In verhouding is dit de duurste luier in deze top 10.
9. Huggies Newborn luiers – Maat 2 – van 3 tot 6 kg – Voordeelverpakking met 210 stuks
De Newborn luiers – ook van het merk Huggies – zijn speciaal bedoeld voor de kleinste baby’tjes.
Pluspunten:
- Deze luier heeft een wat langere plakstrip waardoor de luier bij de wat molligere baby’s ook prima zit.
- Het model luier is anders dan bij andere merken door een lager middelgedeelte en dat blijkt bij veel kleine baby’tjes prima te zitten.
Minpunten:
- Het testpanel geeft wel aan dat je snel door de voorraad van deze luiers heen bent en dat het niet altijd overeenkomt met de periode die op de verpakking staat.
10. Pampers Splashers – Wegwerpbare Zwemluiers – Maat 4-5 – van 9 tot 15 kg – 33 stuks
Het gaat hier wederom om luiers voor tijdens het zwemmen.
Pluspunten:
- Je trekt de luier aan als een broekje en hiermee voorkom je dat de sluitingen – zoals die bij een normale luier aan beide zijkanten zitten – open gaan tijdens het zwemplezier.
- Deze zwemluier zuigt zich niet helemaal vol bij het in het water gaan.
Minpunten:
- Ook dit is weer een duurdere luier, maar het ligt in dezelfde prijsklasse als de andere zwemluiers.
Beste uit de test
Het verbaasde ons dat beide ecologische luiers zo goed uit de test kwamen. Meestal zijn ouders toch trouw aan bekende merken als Huggies en Pampers. Dit zijn ook de luiers die vaker in de aanbieding zijn en bij wegwerpartikelen wil je dan het liefst niet dat ze heel duur zijn. Blijkbaar zijn ouders in Nederland zich bewuster aan het worden van het effect van de babyfase op het milieu en dat luiers die minder schade aan de natuur toebrengen een bewust en goed alternatief vormen.
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:
- Houd je huis fris met de beste luieremmers
- Zorg voor comfort en rust met de beste fopspenen voor je baby
- Was je het tere huidje van je baby met de beste babyshampoo
- Verras aanstaande ouders met de beste babycadeaus voor de babyshower
- Verzorg je baby’s huid met de beste babyverzorgingsproducten
Kortom
Wij zouden zeker aanbevelen de onbekende merken een kans te geven, zodat je kunt ontdekken dat er gewerkt wordt met natuurlijke materialen die ook veel minder effect op de huid van je baby hebben. Bij massaproductie ligt het voor de hand dat milieuvriendelijkheid een lagere prioriteit heeft, dus de vraag is of je er allereerst het geld aan uit wilt geven – je gooit het immers nog steeds in de luieremmer – en daarna of er een duidelijk verschil is te bemerken gezien de betere materialen.