Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam. De huid rekt beetje bij beetje op om aan de binnenkant van je buik plaats te maken voor een baby’tje dat elke maand weer groter groeit. Ook op andere plekken kan het lichaam voelen dat het zwanger is. Een fijne huidolie of voedende crème voor die typische plekken die tijdens een zwangerschap extra verzorging kunnen gebruiken, is dan handig. Hieronder vind je de tien beste producten voor het lijf tijdens de zwangerschap.

Disclaimer vooraf: wij geven géén gezondheidsadvies rondom zwangerschapsolie

Wij doen geen enkele aanbeveling rondom gezondheidseffecten of medische voordelen van oliën en crèmes. Alle uitingen van Bestekinderadvies.nl zijn louter meningen van de redactie en kunnen op geen enkele wijze worden opgevat als een persoonlijk gezondheid- of veiligheidsadvies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer producten over te gaan.

De uitingen van Bestekinderadvies.nl hebben uitsluitend een educatief karakter over wat voor producten er beschikbaar zijn voor kinderen en kunnen op geen enkele wijze als medisch advies of veiligheidsadvies worden opgevat.

Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aankoopbeslissingen en consumptiebeslissingen. Lees altijd de bijsluiter c.q. de tekst op de buitenverpakking. Lees voor het kopen eerst de aanwijzingen op de verpakking. Hier lees je onze volledige disclaimer.

Van je normale lichaamsverzorgingsproduct naar zwangerschapsolie en –crème

We ontdekten al snel dat het lichaam een bijzondere reis doormaakt tijdens een zwangerschap en dan hebben we het nog niet eens over de interne wereld die door elkaar gehusseld wordt met de hormonen en andere etenswaren die ineens favoriet worden. Hoe je je voelt straal je uit, maar zelfs als je je van binnen even wat minder voelt, kun je er toch voor zorgen dat je lichaam mooi en gezond blijft.

Dit is volgens ons testteam het beste product

De producten van Naïf hebben de wereld veroverd en dat ligt vooral aan de natuurlijk (vaak vegan) ingrediënten en milieuvriendelijke verpakking. En heel eerlijk: waarom zou je een product helemaal van ver laten komen, wanneer Nederland hiervoor ook prima producten heeft. De ontspannende zwangerschapsolie van Naïf is meer dan prima. Het voelt echt superzacht aan op je huid en je voelt dat het geeft wat je lichaam nodig heeft.  

Snel overzicht: Deze zwangerschap olie & creme raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor natuurlijke ingrediëntenNaïf Natuurlijke Ontspannende Zwangerschapsolie: Dit product heeft ons aangenaam verrast met zijn mix van natuurlijke ingrediënten zoals jojoba en druivenpit die de huid voeden. Het lichte bloemengeurtje voegt een ontspannend aspect toe aan het gebruik. Houd er rekening mee dat het een van de duurste opties is, maar de kwaliteit is het waard. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor veelzijdigheidRixey Yace Skin Therapy Oil: Deze olie is een echte multitasker, die littekens tegengaat, pigmentvlekken vermindert en zwangerschapsstriemen reduceert. Het is gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten en voelt niet vettig aan na het smeren. Let wel op bij het doseren om verspilling te voorkomen. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor duurzaamheidAlteya Organics Zwangerschap Anti-Striae Olie: Dit product verdiende onze aandacht voor zijn duurzaamheidslabel. Het is een biologisch product dat abrikozenolie en shea butter bevat, houdt de huid elastisch zonder dat het dik aangebracht hoeft te worden. Let wel op, het valt in het hogere prijssegment. >> Bekijk bij Bol.com

Wie zijn wij om zwangerschapsolie te reviewen?

We zijn altijd al fan van verzorgende lichaamsproducten. In de zomer testen we zonnebrandcrème, in de winter proberen we lekkere vette crème tijdens koude dagen uit en in de tussentijd checken we welke nieuwe producten er weer op de markt komen. Zwangerschapsolie mag dan ook niet ontbreken. Zelfs binnen het reviewteam merkten we duidelijke verschillen tussen de geteste producten en dat is waar je het uiteindelijk voor doet.

Waarom opletten bij producten voor tijdens de zwangerschap?

Iedereen die iets verkoopt, heeft als voornaamst doel winst maken. Het gaat de meeste fabrikanten niet werkelijk erom het verschil voor de consument te kunnen maken. Zo zie je vaak verschillende verpakkingen met dezelfde inhoud, terwijl de verpakking wel een verschil aangeeft. Bij je zwangerschap komt ook nog kijken dat je voor bepaalde producten ineens gevoelig bent, terwijl je van te voren nooit lichamelijke reacties hebt gehad.

Toch nog wat voorzichtig in het begin

Merken kunnen van alles claimen bij een crème of olie. Pas als je het een tijdje gebruikt, merk je of het werkt. Zo zijn er fabrikanten die beweren dat hun olie pigmentatie en striae laat verdwijnen. Wij zijn ervan overtuigd dat een lichaam dat voor de zwangerschap superfit is, dit ook weer na de zwangerschap zal zijn, kijk maar naar al die fotomodellen die er binnen een paar maanden weer als vanouds uitzien. Wij verwachten dan ook geen wonderen van een olie of crème.

Wat belooft fabrikant meestal? Gebakken lucht?

 • Een product kan je huid niet beter maken dan hij voor de zwangerschap was, al denken fabrikanten daar anders over. Je leefstijl bepaalt toch grotendeels hoe je huid terugveert na de bevalling.
 • Fabrikanten proberen het zo te verkopen dat bepaalde ingrediënten bepaalde eigenschappen hebben die goed voor het zwangere lichaam zijn, maar het zijn claims die nooit zijn bewezen of nog bij het onderzoeksbureau getoetst moeten worden.

Waar letten we bij deze recensie op?

De prijs bepaalt niet hoe goed een product is, al denk je dat een duurdere crème automatisch beter moet zijn. De verpakking kan er wel aantrekkelijk uitzien, maar zegt ook nog niks over de inhoud van de flacon of tube. Wat bepaalt dan wel of iets een goed product is? In ons onderzoek hebben we de volgende criteria langs de lat gelegd:

 • Effect – doet het product ook wat het belooft te doen?
 • Substantie – voelt een voedende crème altijd vettig aan of zijn er ook andere ervaringen?
 • Ingrediënten – zit er iets in waarop je lichaam kan reageren? (kan per persoon verschillen)
 • Geur – tijdens de zwangerschap kunnen bepaalde geuren ineens niet lekker meer ruiken. Zijn er ook neutrale producten of mildere geuren die werken?

Hoe is een zwangerschapsolie in de top tien getest?

Vanuit onze eigen favoriete merken – Weleda en Zwitsal – zijn we gaan kijken naar het aanbod. We ontdekten ook onbekende merken die we een kans wilden geven. Dat je iets nog niet kent wil immers niet zeggen dat het niet goed voor je lichaam kan zijn. Na de aanschaf hebben we aan de producten geroken, ze op de hand uitgeprobeerd en bepaald wie welk product thuis voor een maand lang zou gaan gebruiken. Daarna verzamelden we alle persoonlijke ervaringen van het testteam.

De top 10 met beste zwangerschapsolie

1.     Naïf Natuurlijke Ontspannende Zwangerschapsolie

Naïf was al bekend bij ons, maar we wisten niet dat er een nieuwe reeks producten voor de zwangere vrouw waren.

Pluspunten:

 • Natuurlijk ingrediënten als jojoba en druivenpit voeden de huid.
 • Je ruikt een hele lichte geur van bloemen tijdens het gebruik.
 • Er zijn geen ‘foute’ ingrediënten aan de olie toegevoegd.
 • Het pipetje helpt bij het doseren.

Minpunten:

 • Dit is een van de duurste oliën in deze top tien lijst.

2.     Weleda – Zwangerschapsolie

Bij dagelijks insmeren belooft deze olie striae tegen te gaan.

Pluspunten:

 • Weleda is een bekend merk met hun eigen testcentrum, waardoor je zeker weet dat het een goed product is.
 • Je merkt al snel verschil na regelmatig gebruik van de zwangerschapsolie.

Minpunten:

 • Sommige flesjes spray je op het lichaam en bij olie is dat niet altijd handig, omdat je bij vettige vingers de drukknop niet meer goed kunt indrukken.

3.     Rixey Yace Skin Therapy Oil

Deze olie doet van alles: littekens tegengaan, pigmentvlekken verminderen en zwangerschapsstriemen reduceren.

Pluspunten:

 • Het is een product dat van 100% natuurlijke ingrediënten is gemaakt en er zitten ‘maar’ vier verschillende oliën in die het product zo goed maken.
 • De olie is geurvrij en voelt na het smeren niet vettig aan.

Minpunten:

 • Je moet opletten bij het doseren, want anders gebruik je al snel te veel.

4.     L’erboristica Lichaamsolie op basis van Amandelolie

Zoete amandelolie is een goed basisingrediënt voor vele andere producten, dus waarom kan het niet als olie op zich gebruikt worden? L’erboristica heeft daar een stokje voor gestoken met deze zwangerschapsolie.

Pluspunten:

 • Deze olie kan niet alleen voor een lichaamsmassage gebruikt worden, maar ook onder de douche zijn werk doen. Zelfs na het afspoelen en afdrogen voel je wat de olie voor je huid heeft gedaan.
 • In deze verpakking zit 200 ml, terwijl de meeste oliën in kleinere hoeveelheden verkocht worden.

Minpunten:

 • De schenkdop kan te snel schenken bij olie.

5.     Zwitsal Mama Buikbalsem

Wie kent Zwitsal niet? Niet iedereen in ons testteam wist dat er ook producten speciaal voor de (aanstaande) moeder zijn. Wie de geur heerlijk vindt, kan zichzelf dus lekker laten verwennen met deze balsem.

Pluspunten:

 • Er zitten geen parabenen en kleurstoffen in de producten van Zwitsal.
 • Ook Zwitsal test haar eigen producten goed, voordat ze op de markt gebracht worden.
 • De shea butter verzorgt en voedt de huid tot het niveau dat het nodig heeft.

Minpunten:

 • De balsem zit in een tube en zoals bij alle tubes moet je voor het laatste restje de verpakking openknippen om de inhoud er nog uit te kunnen krijgen.

6.     Palmer’s Cocoa Butter Zwangerschapsolie

Ook Palmer’s streeft naar mooie, gezonde vrouwenlichamen tijdens de zwangerschap. Dit product gaat een droge huid, zwangerschapsstriemen, pigmentvlekken en littekens tegen.

Pluspunten:

 • De olie trekt fijn in en blijft niet vettig op de huid liggen.
 • De toegevoegde vitamine E voedt de huid en de olie masseert heerlijk.

Minpunten:

 • Op de eerste dag dat we als testpanel bij elkaar kwamen en de olie op onze handen probeerden, bleek al dat niet iedereen de geur van deze olie even fijn vindt.

7.     Alteya Organics Zwangerschap Anti-Striae Olie – Biologisch

In deze olie zit abrikozenolie en shea butter en dit geeft het lichaam wat het nodig heeft tijdens de zwangerschap.

Pluspunten:

 • Dit is een duurzaam product en daarvoor heeft het een label gekregen.
 • Het betreft een biologisch product voor wie dat belangrijk vindt.
 • De olie houdt de huid lekker elastisch zonder het dik in te hoeven smeren.

Minpunten:

 • Ook deze olie zit voor wat betreft de prijs in het hogere segment.

8.     Galenco – Baby Mam

Deze olie kun je ook gebruiken bij tepelkloven. Het werkt verder tegen striae en het is een puur natuurlijk product.

Pluspunten:

 • Er is geen parfum aan de olie toegevoegd.
 • Je smeert deze olie twee keer per dag in, waardoor je echt een moment voor jezelf (of samen met je partner) creëert.
 • Dit is een grotere verpakking dan alle andere oliën in dit overzicht en het is in verhouding zeer goed geprijsd.

Minpunten:

 • Ook bij deze dop is het lastig doseren, waardoor je snel te veel gebruikt.

9.     Olivella Bodyolie met veel olijfolie

De lichaamsolie van Olivella helpt tijdens de zwangerschap en bij het herstel van de huid nadat de bevalling heeft plaatsgevonden.

Pluspunten:

 • De olie ruikt lekker zoet en fruitig naar sinaasappel en lavendel.
 • Ook dit product is vrij van stoffen die je net niet op je huid wilt smeren tijdens je zwangerschap, zoals parabenen en allergenen.

Minpunten:

 • Je kunt de olie als massageolie gebruiken, maar ook onder de douche insmeren. Bij het douchen verlies je wel veel van de effecten.

10.  Talya Anti Striae Olie

De olie van Talya – voor ons een totaal onbekend merk – focust op de huid die letterlijk onder spanning staat en een beetje veerkracht kan gebruiken.

Pluspunten:

 • De geur brengt je terug naar vakanties aan de Middellandse Zee, met jasmijn, jojoba en geen andere te aanwezige oliën.
 • Je huid voelt elastischer aan bij regelmatig insmeren.

Minpunten:

 • Dit is de duurste olie in onze top tien en we merken niet heel veel verschil na een maand vergeleken met de andere producten die we getest hebben. De geur is wel bij velen favoriet.

Beste uit de test

Behalve van de producten van Naïf zijn wij toch ook gecharmeerd van Zwitsal. We weten niet goed wat het is, misschien is het de geur waar je blij van wordt en die doet denken aan vroeger. Omdat geur een sterke invloed op je humeur kan hebben, speelt dit zeker een belangrijke, maar niet de voornaamste rol. De olie of crème moet bovenal lekker smeren, goed intrekken en zijn beloofde werking hebben. Het is de combinatie van deze eigenschappen die een crème of olie top maakt.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Conclusie

We vonden het lastig om een enkel product als winnaar in deze test aan te wijzen. De een wil vooral een effectief middel om de schade die een zwangerschap aan het lichaam toebrengt te beperken en de ander wil ook gewoon een lekker geurtje.

Belangrijk punt van aandacht is echter wel het prijsverschil. Alle tien producten in dit overzicht kosten tussen de 8 en 20 euro, maar de inhoud ligt tussen de 80 en 250 ml. Het hangt daarbij af van hoe je het product moet gebruiken – als massageolie of als middel voor onder de douche – hoe lang je met een verpakking doet. Vind je een product fantastisch, maar wel een beetje prijzig? Onthoud dan dat je kindje al kan voelen dat jij je goed verzorgt en jezelf iets gunnen hoort er dus gewoon bij. Meerdere verpakkingen tegelijk kopen of wachten tot iets in de aanbieding is (als je die tijd hebt), kan wel enig prijsvoordeel opleveren bij jouw favoriete smeersel.